Do Amsterodamu za uměním

Helena KotěrováAktuálně, Novinky

Zahraniční poznávací akce pro studenty výtvarných oborů

Na naší škole se žáci vzdělávají ve výtvarných oborech. Součástí tohoto vzdělávacího procesu je výuka dějin výtvarné kultury, kde žáci získávají znalosti o nejvýznamnějších světových památkách a umělcích. Je všeobecně známo, že nejlepší, jak se seznámit s uměleckými díly, je vidět je osobně. A proto jsme se rozhodli odjet do Amsterodamu, kde žila a tvořila řada světově uznávaných umělců a kde je možnost se seznámit s jejich prací. Na samotný pobyt byly určeny pouze dva dny, během nichž se všichni měli možnost seznámit s tím nejdůležitějším, co lze z oblasti umění v Amsterodamu vidět. Na tuto vzdělávací exkurzi jeli studenti, kteří mají o umění opravdový zájem a ti se chovali opravdu skvěle. Všichni s velikým zájmem vnímali nové poznatky.  A to vše pod vedením pedagogů vyučujících právě dějiny umění – Lucie Rezlerové, Anny Musilové a Martiny Janákové

Cesta začala již v neděli 7.10.2024 ve večerních hodinách odjezdem autobusem od školy. Ráno se všichni probudili v Nizozemí a hned první na programu byla návštěva skanzenu Zaanse Schans. Právě zde, v místě zdejších tradic, se žáci od naší průvodkyně dozvěděli informace o historii, kultuře, tradicích i politice Holandska. Zároveň zde nasáli místní atmosféru a poznali nejtypičtější řemesla jakými jsou výroba sýrů, dřeváků či broušení diamantů, jejichž opracování zde předvádí český řemeslník! Krajina lemovaná větrnými mlýny hned všem připomněla obrazy starých holandských mistrů charakteristické nízkým horizontem a dramatickou oblohou. Jako bychom byli v galerii pod širým nebem!

Další cesta vedla do Amsterodamu a do Van Goghova muzea, kam se všichni zúčastnění opravdu těšili. Obrazy i tragický život tohoto génia jsou známé po celém světě, ale nic nepředčí osobní setkání s jeho rozsáhlým dílem. Znaveni nočním přejezdem a intenzivními zážitky se pak všichni ubytovali v hotelu k odpočinku.

Příští den již v 7 hodin ráno jsme se všichni nasnídali a vyrazili do Rijksmuzea, nejnavštěvovanějšího muzea v Nizozemí, abychom se podívali na dalšího geniálního umělce, jehož nadčasové dílo ovlivnilo celé generace malířů – Rembrandta van Rijna. Kromě slavného impozantního obrazu Noční hlídka zde bylo možné si prohlédnout celou řadu dalších děl a krásnou sbírku obrazů od neméně slavného Vermeera van Delfta a díla dalších současníků tvořících v tomto období, ať už se jednalo o malíře zátiší, krajin nebo žánrových obrazů.

Kontrast k jejich dílům tvořilo nedaleké Stedelijk muzeum, kam jsme se všichni přesunuli. Muzeum se chlubí bohatou sbírkou moderního umění 19. a 20. století a jmény jako jsou Picasso, Mattisse, Kandinskij, Chagall a mnoho dalších. Po absolvování prohlídky obou muzeí jsme si všichni zasloužili odpočinek, abychom vstřebali množství děl, které jsme viděli. Na programu však byla okružní jízda lodí po grachtech s výkladem o významných historických i moderních stavbách, které loď míjela.

Nakonec nastal krátký čas osobního volna, který byl určený zejména k doplnění zásob. Poté následovala procházka s průvodkyní napříč Amsterodamem. Byla to poslední možnost, jak načerpat místní atmosféru, projít nejvýznamnější památky a seznámit se s historií města. Autobus pak všechny odvezl zpět nočním přejezdem do Světlé nad Sázavou.

Zájezd do Amsterodamu byl sice velmi krátký, ale intenzivní program, výborná průvodkyně a disciplinovanost studentů jeho účel naprosto naplnily.

Autor textu Mgr. Martina Janáková