Den otevřených dveří 28. září 2024

Helena KotěrováAktuálně

Vydařilo se počasí i celá akce

Den otevřených dveří 28. září 2024 se stal skvělou příležitostí pro všechny návštěvníky, aby nahlédli do světa kreativity, inovace a současného umění, které formují naši vzdělávací instituci. Tato akce je více než jen školní událost, přitahuje také pozornost odborníků i široké veřejnosti.

Letošní ročník přinesl širokou škálu výtvorů v oblasti výtvarného umění, designu a řemesel. Studenti předvedli své originální práce, které odrážely jejich individuální talent a kreativní přístup k tématům od ekologické udržitelnosti až po moderní technologie.

Během Dne otevřených dveří měli návštěvníci také možnost projít si školu s průvodcem, kterým byl buď student, nebo pedagog. Bylo možné se připojit ke skupinové prohlídce, nebo si školu prohlédnout individuálně. V jednotlivých třídách a galeriích studenti i pedagogové představovali, čemu se v průběhu školního roku věnují, a podávali detailní informace o studijních oborech. Tato přímá interakce umožnila návštěvníkům lépe pochopit, co vše za jejich uměleckými díly stojí, a seznámit se s procesem tvorby zblízka.

A jak probíhala samotná akce? První návštěvníci stáli natěšeni u vstupní branky už téměř půl hodiny před vlastním začátkem, proto na první komentovanou prohlídku v 9.00 hodin vyrazila ne skupinka, nýbrž početný dav. A proud hostů neustal, zejména během dopoledne byli všichni průvodci se svými skupinkami neustále na prohlídkové trase, jejíž poctivé zdolání trvalo 2 – 2,5 hodiny.

Přicházeli však i rodiče, kteří chtěli informace o konkrétních oborech, jejich uplatnění i o podmínkách přijímacího řízení. Mezi hosty nechyběli absolventi, kteří se přišli podívat, jak se škola změnila a co tu máme nového. Malí návštěvníci si mohli zkusit něco vymodelovat na keramické dílně, či něco namalovat v dílně vitráží a s potěšením si své drobné výtvory odnášeli domů. Spokojená byla i vedoucí školní prodejny, protože mnozí z hostů už pořizovali dárky a odnášeli si drobné výrobky a dekorace vytvořené našimi žáky.

Letošní první den otevřených dveří se zkrátka vydařil a všem organizátorům patří poděkování za jejich nasazení v průběhu celé akce.

Text MgA. Vlastimil Šenkýř a Mgr. Lenka Zadinová