Exkurze plná dojmů

Helena KotěrováNovinky

Návštěva Krajské knihovny Vysočiny a festivalu Duše v (NE)bezpečí

Ve čtvrtek 19. 9. jsme se s 1.E vydali vlakem do Havlíčkova Brodu na prohlídku Krajské knihovny Vysočiny a na festival Duše v (NE)bezpečí, pořádaný již po dvaatřicáté neziskovou organizací FOKUS Vysočina.

Po příjezdu do Brodu jsme absolvovali prohlídku Krajské knihovny. Provázela nás zástupkyně ředitelky, paní Irena Brezovič, a provedla nás i částmi knihovny, které jsou pro běžné návštěvníky nepřístupné. Podívali jsme se například do skladů a archivu a do míst, kde probíhá katalogizace výtisků a také digitalizace knih. Studenti se dozvěděli, co vše se v knihovně odehrává a že zde mohou trávit svůj volný čas. Zjistili, jaké má jako krajská knihovna povinnosti a jakou literaturu zde oni nebo jejich budoucí klienti mohou najít. Knihovna totiž kromě klasických knih, periodik a audio či e-knih půjčuje také speciálně upravené knihy pro nevidomé nebo jinak zdravotně znevýhodněné čtenáře. Většina z nás poprvé slyšela název „lekotéka“ – v knihovně je to místo, kde si zejména děti se speciálními vzdělávacími potřebami mohou zapůjčit různé hry, didaktické pomůcky, hmatové knížky, terapeutické hudební nástroje, zvukové pexeso nebo tyflopomůcky. Na závěr prohlídky si někteří studenti založili čtenářské konto a my se po téměř dvou hodinách přesunuli do sportovního areálu na Plovárenské.

Tam od deseti hodin probíhal festival Duše v (NE)bezpečí. Patřili jsme mezi první návštěvníky, ale postupně se areál zaplnil žáky ze středních i základních škol a také se k nám přidala třída 2. G, která na tomto festivalu byla již podruhé.

Studenti si vyzkoušeli nejrůznější workshopy a načerpali informace z oblasti péče o duševní zdraví. Součástí byly například Vzkazy na těle, Emotion Aid, Centrum Anabell, které se zaměřuje na poruchy příjmu potravy, havlíčkobrodské AZ Centrum, Charita nebo také Kolpingovo centrum primární prevence. Workshop nejen pro pedagogy – psychická první pomoc byl užitečný pro nás učitele i pro studenty. Dostali jsme užitečné kontakty, kam studenty nasměrovat v případě řešení mnoha různých problémů a také rady, jak ulevit stresu.

Mezi největší zážitek patřily dojmy z virtuálních brýlí nebo virtuální budky, kde si studenti zažili, jaké hlasy mají v hlavě lidé se schizofrenií. Na festivalu nechyběla také zábava jako jízda na dvojkole, bungee run, airbrush, maxi buflifuk nebo výtvarné aktivity.

Celý den provázelo krásné počasí a my se domů vraceli spokojení a plni zážitků. Věřím, že za celý den jsme se všichni, studenti i učitelé, naučili spoustu nového.

Autor textu Mgr. Eva Vlčková