III. ročník kovářského setkání na hradě Lipnice nad Sázavou

Helena KotěrováNovinky, Soutěže

Poděkování kovářům, kteří se nebojí ušpinit si ruce a prezentují toto krásné řemeslo veřejnosti

Ještě před rozdáním vysvědčení, tedy poslední víkend školního roku 21. – 23. června 2024, se v malebném prostředí hradu Lipnice v Lipnici nad Sázavou uskutečnil již třetí ročník kovářského setkání. A protože hlavní myšlenkou je přátelské setkání řemeslníků a spolupráce mistrů a žáků, na výhních prezentovali volné kování nejen zkušení kováři, ale i žáci Akademie Světlá nad Sázavou, která je hlavním pořadatelem akce. Hlavním programem bylo soutěžní kování na téma „MELODIE“. Soutěžící kováři, kteří mohli pracovat jednotlivě nebo v týmu, museli zhotovit své soutěžní dílo za pouhé tři hodiny. Letos měli kováři poprvé možnost pracovat na vnitřním nádvoří hradu. A věřte, bylo na co se dívat! Černé řemeslo doprovázené zvoněním kovadlin a žárem horkého železa se s monumentální hradní gotickou architekturou skvěle doplňovaly. Na šesti vybavených pracovištích se vystřídalo celkem 34 kovářů a kovářek rozdělených do 21 soutěžních týmů. Odborná porota hodnotila celkem 20 odevzdaných soutěžních děl.

Expozice kovaných děl, která kováři vytvořili během soutěžního kování nebo je přivezli s sebou na prezentaci jejich tvorby, se vyjímala ve venkovních prostorách Trčkovského paláce, jednoho ze dvou rozsáhlých obytných paláců, které jsou charakteristické pro siluetu hradu. Návštěvníci si zde mohli prohlédnout, co vše lze vytvořit ze železa, když máte dobrý nápad, dostatek kreativity a samozřejmě potřebnou zručnost.

Diváci mohli dále zavítat také pod hlavní nádvoří na kování s dětmi, kde si i ti nejmenší, kteří v sobě našli dostatek odvahy a motivace, mohli toto krásné řemeslo vyzkoušet. Ručně vykovaný suvenýr v podobě kovaného hřebu si poté hrdě odnášeli s sebou domů jako milou upomínku. A kdo ví, možná, že právě díky této zkušenosti vyrůstá z některého z nich budoucí kovář. Doprovodný program zahrnoval i přehlídku podkování tažných koní nebo středověké ležení s ukázkami řemesel za doprovodu dobové hudby i tance pod taktovkou umělecké skupiny Růže Draka.

Letos prvním rokem bylo součástí akce také Kamenosochařské a kamenické sympozium. Toto sympozium je pro umělce tvořící z kamene vynikající příležitostí pro sdílení uměleckých vizí, technických dovedností a navázání nových kontaktů v inspirativním a podpůrném prostředí. Kamenosochaři před hradem realizovali sochy z kamene na téma „ŽIVÁ“ podle vlastních kresebných návrhů. Kameníci se oproti tomu věnovali práci na ozdobné římse s jednotným profilem, který byl účastníkům představen na začátku sympozia.

V areálu hradu a podhradí probíhal drobný stánkový prodej, odkud si návštěvníci mohli zakoupit drobný řemeslný výrobek nebo zahnat hlad a žízeň u stánku s občerstvením, jehož provoz zajistil SDH Dobrnice.

V neděli v 13:30 hodin proběhlo slavnostní vyhlášení výsledků, které kovářského setkání zakončilo. Odborná nezávislá porota složená z pěti členů ocenila tři kovaná díla v hlavní soutěži a udělila tři ocenění za vystavované práce.

OCENĚNÍ V HLAVNÍ SOUTĚŽI:

  1. místo – Filip Tomášek a Jakub Ruth za dílo „Komu zvoní hrana
  2. místo – Kamil Prchal a Tomáš Kozel za dílo „Vltava“ vytvořené k příležitosti 200. výročí narození hudebního skladatele Bedřicha Smetany
  3. místo – Aleš Jungr a Antonín Hrabáň za dílo „Never Gonna Give You Up

OCENĚNÍ ZA VYSVATVOVANÁ DÍLA:

  1. místo – František Bláha za vystavované dílo „Anděl
  2. místo – Richard Rulf za vystavované dílo „Šperky
  3. místo – Jan Hejnar za „Soubor vystavovaných prací

Touto cestou mi dovolte poděkovat všem sponzorům uvedeným na konci článku, protože díky jejich finanční a věcné pomoci jsme mohli uskutečnit již třetí ročník kovářského setkání!

Na organizaci akce se podílelo několik pedagogů Akademie Světlá nad Sázavou a dobrovolníků, kterým směřuje naše poděkování. Jmenovité poděkování patří kastelánovi hradu Marku Hanzlíkovi, starostovi města Lipnice nad Sázavou Ing. Zdeňku Rafajovi a řediteli Akademie Světlá nad Sázavou Ing. Martinu Kubínovi.

Největší poděkování ale patří všem řemeslníkům, kteří si přijeli zasoutěžit nebo jen podpořit své kolegy a kteří i přes extrémní výkyvy počasí střídající vytrvalý žár slunce s bouřkami a deštěm napomohli hladkému průběhu celé akce. Právě vy dáváte našemu setkání smysl! Těšíme se na viděnou na nadcházejícím ročníku, o jehož termínu konání Vás budeme včas informovat.

Fotografie, které Vám celou akci zprostředkují, pořídila Iveta Matoušová

Bc. Eliška Havránková, DiS., učitelka odborných předmětů

Akce vznikla díky podpoře: Kraj Vysočina (hlavní sponzor akce), Město Světlá nad Sázavou, Město Lipnice nad Sázavou, Kovářské společenstvo, Národní památkový ústav, Pivovar Bernard, ROP-STAV s.r.o., EkoNa Čáslav, TISK Hermann a spol., v. o. s., Farma Vilímovský v Trhovém Štěpánově, Kovářské výhně Jiří Vališ, Sklad piva Milan König Havlíčkův Brod, Stavba a údržba silnic Třebíč, Trpi – truhlářství a kovářství, WEHA CZ s.r.o., Ihor Bay, FloorTech Trade & Services, s.r.o., Granit Lipnice s.r.o., Granit Zedníček, Kámen engeneering s.r.o., Jaroslav Hejkal – Kovostav, Obchod pro řemesla, s.r.o., Jan Herec a skupina Růže draka.