Image

Řízení sklářské a keramické výroby

3letý obor VOŠ

Máš maturitu, ale vzdělávání tím pro tebe nekončí? Jsi duší obchodník a přirozený vůdce? Baví tě práce s lidmi a dokážeš si představit, že řídíš celou výrobu a její procesy? Jestli je ti blízká keramika a sklo, bude tenhle obor pro tebe – dozvíš se vše o řízení průmyslové výroby skla a keramiky.

Získáš přehled o materiálech a surovinách a dokážeš posoudit kvalitu výroby. Zorientuješ se v podnikovém managementu, naučíš se analyzovat konkurenci, zajišťovat suroviny i zaměstnance a rozvineš své komunikační dovednosti. Budeš zkrátka tou nejdůležitější osobou pro fungování a plnění vizí podniku.

Podej přihlášku

KÓD OBORU
28–32-N/01

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM
Řízení sklářské a keramické výroby

DOSAŽENÉ VZDĚLÁNÍ
Vyšší odborné vzdělání (DiS.)

ZAKONČENÍ STUDIA
Absolutorium

DÉLKA STUDIA
3 roky

FORMA STUDIA
Denní

POČET PŘIJÍMANÝCH UCHAZEČŮ
25

PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY
Bez přijímacích zkoušek

POVINNÁ LÉKAŘSKÁ PROHLÍDKA
Ne

ŠKOLNÉ
3000 Kč/rok

PODMÍNKA PŘIJETÍ
Ukončené středoškolské vzdělání s maturitou

Přečti si důvody

Proč si vybrat tento obor?

Nastartuj své podnikání

Získáš přehled o celém procesu průmyslové výroby skla a keramiky – od materiálů a surovin, přes procesy až po závěrečný prodej.

Zkroť finance

Naučíš se účtovat, zpracovávat daně, finanční přehledy a analyzovat konkurenci na trhu.

Nauč se marketing

Získáš znalosti z managementu, marketingu, psychologie a jednání s lidmi. Zvládneš efektivně komunikovat s kolegy, zákazníky i s dodavateli.

Jazyková výbava

Osvojíš si dva cizí jazyky – k angličtině můžeš přidat němčinu nebo ruštinu. Před obchodováním v zahraničí tě tak nic nezastaví.

Bezplatné kurzy

Pokud máš uměleckou duši, můžeš se zapojit do bezplatných kurzů večerní kresby nebo kurzů v našich ateliérech. 

Titul DiS.

V sklářství a keramice je diplomovaných specialistů málo. Titul ti může zajistit vyšší pozice s lepším platovým ohodnocením.

A co po škole?

Kde se uplatníš?

Uplatnění najdeš jako manažer v podnicích, které se specializují na průmyslovou výrobu skla a keramiky – ať už na technickém, ekonomickém, administrativním nebo třeba marketingovém oddělení.

Můžeš také založit vlastní firmu a být svým pánem.

Image
Image
Image
Image
Image
Přečti si zkušenosti těch nejpovolanějších

Co o nás říkají absolventi?

Image

Zuzana Prášková

Absolventka oborů Uměleckořemeslné zpracování skla a VOŠ - Řízení sklářské a keramické výroby
Sklo mě vždy fascinovalo, takže má volba školy byla víceméně jasná. Ale až tady jsem zjistila, jak opravdu zajímavý a mimořádný materiál sklo je, a překvapilo mě, kolik možností mám při jeho zkrášlování a zušlechťování. Nestačila mi pouze malba skla, ale bavilo mě si postupně vyzkoušet i další techniky zušlechťování, jako je třeba broušení a pískování skla nebo vitráž. Škola je výjimečná v tom, že díky nepřeberné nabídce dalších oborů je zde i možnost kombinace s jinými materiály, jako je například kámen či dřevo, ale i jiné. Na škole jsem také vystudovala VOŠ v oboru Řízení sklářské a keramické výroby, což prohloubilo mé vědomosti a zároveň tak i rozšířilo mé možnosti při hledání zaměstnání na trhu práce.
Image

Martin Čepl

Student 3. ročníku VOŠ oboru Řízení výroby zpracování kamene, absolvent oboru Truhlářství
Během studia truhlářství jsem se začal věnovat hlavně strojnímu obrábění dřeva na CNC stroji. Škola mi dala dobrý základ, který jsem si po maturitě rozšířil na brigádě ve firmě INTEX, která se zabývá výrobou nábytku ze dřeva, kovu a jiných materiálů. Teď vedu ve škole kroužek, na kterém své zkušenosti předávám dalším žákům, a zároveň si rozšiřuji vzdělání studiem na vyšší odborné škole.
Image

Klára Čochnářová

Absolventka oboru Uměleckořemeslné zpracování skla – malba skla, Manager centra únikových her
Malbu, kresbu a vytváření různých věcí jsem milovala už od dětství. Díky studiu Malby skla jsem se mohla realizovat. Pomohlo mi to získat mnoho zkušeností a znalostí nejen v oboru skla, ale také objevit velké zalíbení v umění a jeho dějinách. Mistři a pedagogové na této škole mě mnohé naučili a pomohli mi využít zastaralých technik v "moderním" pojetí. Sklu se stále věnuji, byť jen koníčkem, a vždy si na práci s ním najdu čas. Tato škola mi dala do života mnoho cenných zkušeností a přátelství na celý život.
Image

MgA. Karel Jankovský

Absolvent oboru Výtvarné zpracování skla, Designer
Už jako malý kluk jsem byl velmi kreativní. Navštěvoval jsem nejrůznější kroužky a má potřeba neustálého tvoření mě po základní škole dovedla na Akademii. Během studia jsem se naučil, jak přistupovat k navrhování, respektovat materiály, technologie a v neposlední řadě mě škola připravila po výtvarné stránce na přijímačky na VŠ, a to především díky hodinám kresby a modelování, na které škola klade velký důraz, stejně tak jako na praktickou výuku. Škola mi také umožnila absolvovat jednoměsíční stáž ve Vídni na Wiener Kunstschule. Po maturitě jsem zamířil do Prahy na ČVUT, konkrétně na obor Průmyslový design na fakultě architektury. 
Image

Radim Opletal, Matyáš Mudroň a Matyáš Kopecký

Absolventi oboru Hutní tvarování skla

Studium na této škole nám dalo opravdu mnoho zkušeností v našem oboru. Díky získání výučního listu i maturitě, které tato škola umožňuje, máme teď mnoho možností se dále rozvíjet ve sklářském průmyslu.

Image

Daniela Milotová

Absolventka oboru Uměleckořemeslné zpracování skla – broušení a rytí skla
Broušení skla mě vždy velmi fascinovalo a díky škole ve Světlé nad Sázavou jsem si svůj sen mohla vyplnit. Velkou inspirací mi byli mistři tohoto řemesla a po vystudování čtyřletého oboru jsem navázala studium na VOŠ. Na studentská léta stále ráda vzpomínám a toto místo pro mě bude vždy tzv. "srdcovka".
Image

Lucie Oravcová

Absolventka oboru Výrobce a zušlechťovatel skla – brusič skla
Na školu Akademie Světlá nad Sázavou mě přivedla mamka. Pracuje od vyučení doma jako brusička skla. Práce se mi moc líbila, a tak jsem se řemeslu vyučila. Po škole jsem zůstala pracovat s mamkou jako OSVČ. Broušení mě bavilo, ale bohužel mě vítr zavál do nedalekého města, kde teď pracuji jako prodavačka v drogerii Rossmann. Ale doufám, že se k řemeslu jednou vrátím.
Image

Marie Benešová

Čerstvá absolventka oboru Výrobce a zušlechťovatel skla – malíř skla
Vždy jsem byla student, který nevěděl úplně přesně, co by po škole chtěl vlastně dělat, a nemohla jsem najít místo, kam bych zapadla a cítila se „jako doma". Akademie ve Světlé nad Sázavou mi dala druhý domov a velice přátelské zázemí, vlastně druhou rodinu. A obor malíř skla byl dle mého názoru tou nejlepší volbou, kterou jsem mohla udělat. Konečně jsem našla zaměření, které jsem si doslova zamilovala. Díky práci s dětmi při reprezentaci školy jsem se rozhodla pokračovat dál ve studiu se zaměřením na pedagogiku a právě díky Akademii jsem našla směr, kterým se chci dále ubírat. Děkuji, Akademie.
Image

BcA. Yana Vassilyeva

Absolventka oboru Výtvarné zpracování skla, content creator a studentka ČZU

Již od mala jsem se věnovala umění a bylo mi jasné, že střední škola, na kterou půjdu, bude umělecká. Když mi bylo 16 let, přestěhovala jsem se do Světlé nad Sázavou a nastoupila do 1. ročníku na obor Výtvarné zpracování skla. Během studia jsem získala spoustu zkušeností ve svém oboru, také jsem měla skvělou možnost zúčastnit se mezinárodního sympozia v Novém Boru IGS. Po dokončení Akademie jsem nastoupila na Západočeskou univerzitu v Plzni na obor Keramika a porcelán. Nyní studuji magisterský obor environmentální modelování  na ČZU. 

    Chceš být managerem?

    Zjisti, co pro to musíš udělat. 

    Kontaktuj nás