Image

Restaurování kamene

4letý maturitní obor

Zajímá tě práce s kamenem a chceš se naučit vytvářet vlastní sochy? Láká tě studium na vysoké umělecké škole? Chceš umět zachovávat stará díla a obnovovat jejich lesk? Na tomhle oboru se to všechno naučíš.

Získáš základy kreslení a modelování, osvojíš si štukatérské práce a práci s formou. Zvládneš také vytvářet kopie kamenných soch a restaurovat původní umělecká díla. Kromě toho dostaneš spoustu prostoru na výtvarnou přípravu, díky které pro tebe budou přijímačky i studium na vysoké umělecké škole hračka.


Jak probíhají přijímačky

Podívej se na předměty

KÓD OBORU
82–42-M/01

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM
Konzervátorství a restaurátorství

DOSAŽENÉ VZDĚLÁNÍ
Střední odborné vzdělání s maturitou

ZAKONČENÍ STUDIA
Maturitní zkouška

DÉLKA STUDIA
4 roky

FORMA STUDIA
Denní

POČET PŘIJÍMANÝCH UCHAZEČŮ
4

PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY
Kompletní informace o přijímacích zkouškách zde.

POVINNÁ LÉKAŘSKÁ PROHLÍDKA
Ano

Přečti si důvody

Proč si vybrat tento obor?

Vytvářej repliky

Zvládneš vytvářet kopie kamenných soch, ale také připravit vlastní návrh a ten realizovat.

Tvoř bez omezení

Naučíš se různé techniky výroby soch – od štukatérských prací, přes tvarování různých materiálů do forem až po samotné kamenosochařství.

Zachovej krásu

Osvojíš si různé techniky restaurování a konzervování – díky tomu dáš původním dílům nový lesk a zachováš jejich krásu.

Výtvarná příprava

Osvojíš si základy kreslení a modelování. To je nezbytný základ pro tvou práci, ze kterého budeš vycházet.

Pokračuj na VŠ

Dostaneš spoustu prostoru na výtvarnou přípravu, která tě skvěle připraví na přijímačky i studium na vysoké umělecké škole.

Kreativní spolupráce

Při realizaci tvých projektů můžeš spolupracovat s ostatními obory – třeba s kováři, skláři či truhláři. Kreativitě se meze nekladou.
A co po škole?

Kde se uplatníš?

Tenhle obor tě především připraví na přijímačky a studium na vysoké umělecké škole.

A kdyby se ti nechtělo dál studovat, uplatníš se v uměleckořemeslných firmách třeba jako štukatér nebo restaurátor. Díky znalosti umění můžeš pracovat také jako správce muzejních sbírek, archivů a galerií.

Image
Image
Image
Image
Image
Přečti si zkušenosti těch nejpovolanějších

Co o nás říkají absolventi?

Image

Kryštof Karen

Absolvent oboru Kamenosochařství, podnikatel
Po studiu jsem se dostal ke spolupráci na zakázkách, jako například restaurování Vily Tugendhat v Brně. Později jsem se sochařem Ivanem Hamáčkem spolupracoval na replice sousoší sv. Vincence na Karlův most. Od roku 2018 provozuji svou firmu na pískování a povrchovou úpravu materiálů. Nyní pracuji na otevření vlastního kamenictví se zaměřením jak na klasickou kamenickou výrobu, tak i na kamenosochařinu a restaurování. Do budoucna bych rád vybíral nové spolupracovníky právě mezi absolventy Akademie, která jejich studentům zajišťuje výborné zázemí a kvalitní profesory.
Image

Milan Mixa

Absolvent oboru Kamenosochařství, řemeslník OSVČ

Obrovská škála možností na této škole mi výrazně pomohla najit obor, kterým se vydat. Vyzkoušel jsem si 3 obory, ale sochařina mě nadchla nejvíce. Díky maturitě v tomto oboru jsem si mohl založit řemeslnou živnost, která mě doufám bude živit po celý život. Jsem si jistý, že práce s kamenem jen tak neskončí. Krásná a velice trvanlivá věc, ten kámen.

Image

Zuzana Boucníková

Absolventka oboru Kamenosochařství

Umění mě vždy bavilo, a tak jsem vystudovala hned několik oborů včetně keramiky, kameníka a kovářství. Ale sochařina mě chytla nejvíc, tím, jak se pod rukama mění kámen v sochu. Pravidelně se už 10. rokem účastním sympozia v Lednici, kde vytvářím sochy z písku s M. Olšiakem. Mám za sebou účast i na zahraničních sympoziích, kde největší bylo Sand city v Portugalsku.

Image

Petr Mokřejš

Absolvent oboru Kameník, Podnikatel v oboru kameník

Mé působení na Akademii, které jsem dokončil v loňském roce, mi umožnilo získat výuční list z oboru kameník. V tomto oboru i nadále pokračuji. Působím v oblasti středních Čech, kde má moje snažení v řemeslu pozitivní hodnocení. Zabývám se převážně povrchovými úpravami kamene, ale i hrubou kameničinou. S prací kameníka jsem velice spokojen, i když je to náročné řemeslo na fyzickou kondici.

Image

Petr Savinec

Absolvent oboru Kameník, Podnikatel v oboru kameník

Kamenickému řemeslu se věnuji nadále po úspěšném získání výučního listu na Akademii. Mé zaměření na kámen se kloní k moderním metodám gravírování. Gravírování mě zajímalo už před nástupem na učiliště, kde zachycený obraz přenáším pomocí mikroúderu na vyleštěnou plochu kamene. Působím v jižních Čechách, kde jsem našel své uplatnění. Má práce spočívá v kráse a detailech řemesla, které tu bude několik desítek, možná i stovek let.

    Chceš studovat Restaurování kamene?

    Podívej se, co pro to musíš udělat. 

    Zjisti jak na přijímačky