Image

Malíř skla

3letý učební obor

Láká tě práce se sklem a baví tě malování? Chceš svou malbou umět dotvořit sklářské výrobky tak, že z nich vzniknou unikátní kousky? Na tomhle oboru se tomuhle řemeslu naučíš.

Seznámíš se s procesem sklářské výroby od počátečního hutního tvarování až po jeho dekoraci broušením či malbou. Z malby si osvojíš nejrůznější techniky, díky kterým budeš moct popustit uzdu své fantazii. Zvládneš také vyrobit ozdobné vitráže.


Jak probíhají přijímačky

Podívej se na předměty

KÓD OBORU
28–58-H/01

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM
Sklář – výrobce a zušlechťovatel skla

DOSAŽENÉ VZDĚLÁNÍ
Střední odborné vzdělání s výučním listem

ZAKONČENÍ STUDIA
Závěrečná zkouška

DÉLKA STUDIA
3 roky

FORMA STUDIA
Denní

POČET PŘIJÍMANÝCH UCHAZEČŮ
4

PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY
Kompletní informace o přijímacích zkouškách zde.

POVINNÁ LÉKAŘSKÁ PROHLÍDKA
Ano

Přečti si důvody

Proč si vybrat tento obor?

Komplexní studium

Získáš základní dovednosti v celkovém procesu sklářské výroby – od počátečního tvarování skla v huti, přes dekoraci broušením a malováním až po výrobu ozdobných vitráží.

Výtvarná příprava

Osvojíš si nejrůznější techniky malby skla, jako je třeba air-brush, malba štětcem, reliéf, vysoký smalt nebo výroba obtisků.

Realizuj se

Naučíš se kopírovat zadané vzory na různé tvary a přizpůsobit velikost přenášeného motivu. Kromě toho vytvoříš také vlastní návrhy.

Staň se mistrem

Dokážeš naplánovat postup práce, zvolit a připravit vhodné barvy a další pomůcky pro malbu skla nebo porozumět teplotní křivce výpalu.

Profesionální vybavení

Své nápady budeš realizovat ve sklářské huti, kterou máme přímo ve škole.

Práce v kolektivu

Při realizaci tvých projektů můžeš spolupracovat s ostatními obory – třeba se keramiky či truhláři. Kreativitě se meze nekladou.

A co po škole?

Kde se uplatníš?

Jako malíř skla se uplatníš ve specializovaných firmách sklářského průmyslu. Díky tomu, že poznáš celý proces sklářské výroby, si po absolvování můžeš doplnit specializaci a rozšířit si tak možnosti uplatnění. Nebo si můžeš dodělat maturitu přímo na škole.

Image
Image
Image
Image
Image
Přečti si zkušenosti těch nejpovolanějších

Co o nás říkají absolventi?

Image

Marie Benešová

Absolventka oboru Výrobce a zušlechťovatel skla – malíř skla
Vždy jsem byla student, který nevěděl úplně přesně, co by po škole chtěl vlastně dělat, a nemohla jsem najít místo, kam bych zapadla a cítila se „jako doma". Akademie ve Světlé nad Sázavou mi dala druhý domov a velice přátelské zázemí, vlastně druhou rodinu. A obor malíř skla byl dle mého názoru tou nejlepší volbou, kterou jsem mohla udělat. Konečně jsem našla zaměření, které jsem si doslova zamilovala. Díky práci s dětmi při reprezentaci školy jsem se rozhodla pokračovat dál ve studiu se zaměřením na pedagogiku a právě díky Akademii jsem našla směr, kterým se chci dále ubírat. Děkuji, Akademie.

    Chceš se stát Malířem skla?

    Podívej se, co pro to musíš udělat. 

    Zjisti jak na přijímačky