1.E se vydala směr Lipnice nad Sázavou

Lipnická Ironwomen 2024

Agendy:
 
Informační portál , Sociální a zdravotní
Publikováno:
 
01.07.2024 08:18
Poslední úprava:
 
včera

Třída I.E, obor sociální činnost, se rozhodla pojmout závěrečnou exkurzi aktivně. Domluvili jsme se, že se vydáme pěšky na Lipnici nad Sázavou a prozkoumáme její krásné okolí. Počasí nám přálo a doprovodil nás dokonce pan ředitel.

V úterý 25. 6. 2024 ráno jsme se sešli tradičně ve škole – společná fotografie nutností – a vyrazili směr Lipnice pěšky přes zámecký park ve Světlé nad Sázavou, Závidkovice a lesem po modré směr Lipnice nad Sázavou. Po cestě jsme mohli obdivovat výtvory přírody probouzejícího se léta – borůvky, jahody apod.

Starobylá obec Lipnice nad Sázavou leží v překrásném prostředí Českomoravské vrchoviny. Její historie je úzce spjata s mohutným středověkým hradem, na kterém provázel i autor světoznámého Švejka – Jaroslav Hašek. Ten zde prožil poslední léta svého života a je pochován na místním starém hřbitově. Okolí obce je protkáno řadou značených turistických cest i cyklotras a nabízí zajímavé tipy na výlety.

Na Lipnici jsme se proto krátce zastavili na hradě na vyhlídce. Pak jsme opět vyrazili, tentokrát na obhlídku zajímavých lomů v okolí. Naším cílem byla trojice reliéfů sekaných do kamene a nesoucích název Národní památník odposlechu. První zastávkou bylo Bretschneiderovo ucho. Pak přišla řada na Ústa pravdy a náš výlet jsme měli v plánu zakončit u lomu se Zlatýma očima.

Velmi horké počasí nás lákalo ke koupání a žaludek se po dlouhé cestě dožadoval něčeho dobrého k jídlu. Vydali jsme se tedy k lomu „Pětka“, o kterém jsme věděli, že se tam můžeme bezpečně koupat. Nejprve jsme se zchladili příjemným koupáním a pak vytahovali z batohů dobrůtky od rodičů zabalené na náročnou cestu. Zbytek odpoledne jsme již strávili jen odpočíváním ve stínu nebo koupáním v lomu. Přece jen deset kilometrů je deset kilometrů. Dolů jsme se vydali autobusem; ten jsme sdíleli s třicetičlennou partou pražských středoškoláků, kteří měli pro svůj výlet stejný cíl jako my.

Závěrem musím třídu moc pochválit. I přes místy opravdu náročný terén jsme vše zvládli s úsměvem na tváři a během úterý jsme si vystoupili ze své komfortní zóny. Všichni účastníci obdrželi za svůj výkon diplom. Sluníčko se na nás celý den krásně smálo. Domů jsme se vrátili unavení, ale spokojení a plánující výletování v dalších školních letech. Věřím, že jsme si výlet společně užili, protože po celou dobu panovala velmi dobrá nálada.

Foto: A. Kubínová, M. Kubín


Ing. Andrea Kubínová

Učitelka odborných předmětů

Projektová manažerka školy

Hlavní koordinátorka ŠVP

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace