Výpal v laténské peci

Nová zajímavá zkušenost pro naše keramiky

Agendy:
 
Informační portál , Umělecké a řemeslné
Publikováno:
 
27.06.2024 11:48
Poslední úprava:
 
před 5 dny

Ve dnech 18.6. a 25.6. 2024 se nám podařilo zrealizovat zajímavou akci v Pavlově ve spolupráci s naším oblíbeným odborníkem pro keramické věci – Igorem Doležalem. Vrátili jsme se zpátky v čase o 2000 let a pokusili se zrekonstruovat zakuřované redukované zboží v úlové polní peci. Výpal to byl vskutku veselý, protože nás netrápilo množství dosažených stupňů, ani počasí a už vůbec ne příprava paliva, jako to bývá při jiných výpalech, například v nám již známé anagamě. Polní pec úlová je hliněná kopule s děrovaným roštem a dvěma kanály v topeništi. Z vnějšího pohledu vypadá jako drobné stavení, jež ve skutečnosti skýtá veliký prostor pro ložení výrobků. Větších nádob pojme desítky a drobných byste tam naskládali na stovky. My jsme si na dílně připravili několik větších zásobnic inspirovaných neolitickou keltskou keramikou, rozličné pohárky a mističky zdobené plastickými dekory a několik venuší.

Nakládka laténské pece je poněkud složitější, výrobky lze do pece dostat drobnými dvířky v čele pece a při tom si můžete pomoci komínovým otvorem v kopuli. Vhodný palič, který chystá vsázku zboží, by měl disponovat co nejdelší a nejsilnější rukou, nebo velice úzkým pasem a rameny, případně je možná spolupráce ve dvou lidech. Po naložení všech nádob do pece se dvířka zazdí a výpal může začít. V našem případě trval 8 hodin i s ucpáním přikládacích a komínových otvorů. Celý týden jsme mysleli na to, jestli redukce v peci byla dostatečná a nádoby budou mít na sobě grafitové zakouřené plochy. Výsledky byly velice překvapivé, jak už to u dřevovýpalů bývá, a ztráty byly téměř nulové, takže vůkol zavládla všeobecná spokojenost. Ještě nás v září čekají povrchové úpravy v podobě voskové patiny a výrobky budou nachystané na výstavu, která proběhne ve dnech podzimních na hradě v Ledči nad Sázavou a o níž Vás budeme včas informovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace