Zpestření výuky pro žáky oboru Sociální činnost

Návštěva odborníků z praxe

Agendy:
 
Informační portál , Sociální a zdravotní
Publikováno:
 
26.06.2024 18:39
Poslední úprava:
 
před 6 dny

Opět jsme mohli z pohodlí školy nahlédnout do praxe, a to díky návštěvě čtyř velmi sympatických dam, které nám přišly přiblížit svou profesi, obor a témata, jež naplňují jejich pracovní život. Přinesly nám pohled nejen k určitým tématům v sociální oblasti, ale také sdílely své osobní příběhy a to, co je vedlo k činnosti, které se aktuálně věnují.

Bc. Ilona Heijting představila žákyním Informační a poradenské centrum Vysočina o. p. s. a konkrétní služby, které jsou věnovány převážně rodinám a dětem. Vysvětlila fungování dětské skupiny a děvčata informovala o možnosti pracovního uplatnění v dětských skupinách hned po úspěšném zvládnutí maturitní zkoušky. Zároveň je pozvala k absolvování odborných praxí, ať v samotných dětských skupinách, či ve FamilyPointu.

Mgr. Markéta Krajíčková pro nás měla připravenou prezentaci na téma „Násilí v blízkých vztazích“. S děvčaty o tomto nelehkém a často tabuizovaném úskalí diskutovala, zajímala se o jejich nahlížení na danou problematiku, seznámila je s typy násilí a samozřejmě zmínila také prevenci a způsoby řešení domácího násilí.

Mgr. Silvie Jiráková pracuje jako kurátorka pro děti a mládež v chotěbořském odboru sociálních věcí a vykonává sociálně-právní ochranu dětí, které páchají trestnou činnost a přestupky, mají výchovné problémy doma i ve škole, užívají alkohol a návykové látky. Zmínila také několik zajímavých příběhů ze své praxe. Bc. Blanka Dejlová, DiS. pracuje také na chotěbořském OSPODu a pomáhá např. při řešení situací, kdy dochází k rozpadu rodiny, vzniká podezření, že jsou děti týrány, zanedbávány a zneužívány, v rodině se vyskytuje domácí násilí, zastupuje nezletilého při soudních jednáních a navštěvuje děti v zařízeních ústavní výchovy (kojenecké ústavy, dětské domovy, výchovné ústavy). Zároveň se volnočasově věnuje dětské józe a jsme velmi rádi, že nám i z této oblasti přispěla malou ukázkou se zapojením našich žáků.

Byla představena témata, o kterých se žáci v odborných předmětech učí. Jsme rádi za nastínění praxe a konkrétních příkladů, díky tomu žáci získávají ucelenější pohled na danou problematiku.

Velké poděkování patří Bc. Iloně Heijting, Mgr. Markétě Krajíčkové, Mgr. Silvii Jirákové a Bc. Blance Dejlové, DiS.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace