Právo, umění a umělá inteligence

Odborník z praxe

Agendy:
 
Informační portál , Výtvarné
Publikováno:
 
26.06.2024 18:35
Poslední úprava:
 
před 6 dny

Ateliér keramiky a porcelánu si pozval na přednášku a workshop JUDr. Lenku Franče Rejzkovou, uznávanou odbornici na právo v oblasti umělé inteligence a autorských práv. Přednáška byla zaměřena na aktuální témata, která jsou stále více relevantní v digitálním věku, a přinesla našim studentům cenné poznatky z praxe.

JUDr. Franče Rejzková se nejprve věnovala problematice autorského práva, jeho významu a aplikaci v různých oblastech, jako jsou literatura, hudba, výtvarné umění ale i digitální měny. Následně se zaměřila na právo v kontextu umělé inteligence, přičemž diskutovala o právních otázkách spojených s programy jako Midjourney, ChatGPT a Copilot. Studenti se dozvěděli o právních aspektech tvorby a používání AI, včetně otázek týkajících se ochrany autorských práv a právního postavení výstupů generovaných umělou inteligencí.

Po teoretické části přednášky si studenti mohli prakticky vyzkoušet tvorbu promptů v ChatGPT a Copilotu. Za pomocí těchto promptů pak generovali obrázky v aplikacích Bing a Midjourney. Tento proces ukázal, jak lze využít AI k tvorbě vizuálních materiálů a jaký potenciál má tato technologie v kreativním průmyslu.

Následně studenti své generované obrázky zpracovali ve Vizcom.ai a dorenderovali je, čímž si vyzkoušeli celý tvůrčí proces od návrhu až po finální úpravy. Tato praktická část byla velmi přínosná, neboť studenti mohli aplikovat teoretické znalosti v reálných situacích a lépe pochopit, jak se právo dotýká jejich tvůrčí práce s AI nástroji.

Přednáška JUDr. Lenky Franče Rejzkové byla velmi inspirativní a poskytla studentům hlubší vhled do právních aspektů, které jsou důležité pro jejich budoucí kariéru v oblasti digitálních technologií a umění. Díky této zkušenosti jsou nyní lépe vybaveni k tomu, aby mohli kreativně a zodpovědně využívat AI technologie ve své práci.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace