Prohlídka keramické dílny v Pavlově

Pěší turistika propojená s poznáním

Agendy:
 
Informační portál , Výtvarné
Publikováno:
 
26.06.2024 18:30
Poslední úprava:
 
před 6 dny

Ateliér Keramiky a porcelánu, jmenovitě žáci 1.SV a 2.SV, se vydali na další vzrušující exkurzi, tentokrát do malebného Pavlova. Brzy ráno, v 7:24, jsme vyrazili vlakem ze Světlé nad Sázavou směrem na Vilémovice, kde začalo naše pěší dobrodružství.

Po příjezdu do Pavlova jsme zamířili do keramické dílny, kde jsme měli možnost sledovat mistrovské řemeslo výroby keramiky. Zde jsme se dozvěděli mnoho zajímavých informací o tradičních i moderních technikách, které se při výrobě keramiky používají. Studenti si mohli prohlédnout různé fáze tvorby keramiky, od tvarování po vypalování a zdobení.

Jedním z vrcholů naší exkurze byla prohlídka laténské pece, která nám umožnila nahlédnout do technologie pálení keramiky, kterou používali Keltové v období laténu (5. – 1. století př. n. l.). Laténská kultura je známá svou pokročilou technologií a uměleckými dovednostmi. Vidět tento historický artefakt na vlastní oči bylo pro všechny velmi fascinující a poučné.

Po této zajímavé části jsme se vydali na cestu zpět do Vilémovic. Tam jsme navštívili park místního zámku, který je domovem tisíciletého tisu, nejstaršího stromu ve střední Evropě. Tento tis, starý přibližně 1000 let, je nejen přírodní památkou, ale také živoucím svědkem mnoha historických událostí. Jeho mohutný kmen a dlouhá historie vzbudily u studentů úžas a respekt. Tento tis je jedinečný svou historií a stářím, za svůj dlouhý život přežil mnoho generací lidí i historických změn.

Po prohlídce parku jsme se vydali na pěší túru zpět do Světlé nad Sázavou. Cesta vedla krásnou přírodou a poskytla nám příležitost užít si společný čas, povídat si a smát se. Tento výlet byl skvělou příležitostí pro utužení přátelství a týmového ducha mezi studenty.

Exkurze do Pavlova nám umožnila nejen nahlédnout do historie řemesel, ale také si užít krásy přírody a strávit společně kvalitní čas. Den byl plný nových zážitků a vědomostí, které budou studenti jistě dlouho nosit v paměti. Těšíme se na další společné dobrodružství!

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace