Vizuální smog?

Už nepotřebujeme masky, měli jsme workshop

Agendy:
 
Informační portál , Výtvarné
Publikováno:
 
26.06.2024 06:50
Poslední úprava:
 
před 7 dny

Dne 24. června 2024 jsme přivítali na naší škole dalšího odborníka z praxe. Naším hostem a lektorkou byla paní Ivona Kovářová, která si připravila pro vybrané studenty tříd 2.V, 2.SV a 3.SV poutavou přednášku a interaktivní program na téma vizuální smog.

Workshop začal přednáškou, ve které se studenti seznámili s problematikou vizuálního smogu ve veřejném prostoru. Paní Kovářová nám vysvětlila, co vše může vizuální smog zahrnovat a jak negativně ovlivňuje naše vnímání městské krajiny i architektury. Následovala praktická část, kde studenti dostali za úkol na připravených fotografiích zalepit reklamní sdělení, čímž si mohli vizuálně uvědomit rozdíl mezi znečištěným a čistým prostorem.

Poté se rozproudila debata o tom, jak vizuální smog mění veřejný prostor a jaký má vliv na architekturu. Diskuse se dotkla i tzv. „smrtelných nemocí vývěsních štítů“ jako například cedulí nerespektujících tektoniku fasády či epidemie cedulek. Studenti měli za úkol na vybraných fotografiích tyto nemoci rozeznat a pojmenovat, což jim pomohlo lépe pochopit, jak nevhodně umístěné nebo špatně navržené vývěsní štíty mohou negativně ovlivnit vzhled města.

V další části workshopu se studenti vydali do terénu, kde měli za úkol najít ve městě dobré a špatné příklady provozoven a jejich užití reklamních poutačů. Tímto praktickým cvičením si mohli na vlastní oči ověřit, jak různé způsoby prezentace ovlivňují celkový dojem z veřejného prostoru.

Celý workshop byl zakončen diskuzí, během které studenti představili své návrhy na vizuální zpracování a rozmístění reklamy na jednotlivých provozovnách. Díky tomu si mohli vyzkoušet, jak by vypadala jejich vlastní řešení v praxi.

Workshop měl u studentů velký úspěch. Nabyté zkušenosti se jim mohou v budoucnosti hodit, až si budou zařizovat vlastní prezentaci svých produktů. Tento den byl pro všechny účastníky nejen poučný, ale i inspirativní, a přinesl mnoho nových poznatků a dovedností. Těšíme se na další podobné akce, které našim studentům přinesou praktické zkušenosti a rozšíří jejich obzory v oblasti vizuální komunikace.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace