Třída 3. G na exkurzi v Praze

Cílem bylo pedagogické muzeum a Česká národní banka

Agendy:
 
Informační portál , Gymnázium
Publikováno:
 
25.06.2024 09:23
Poslední úprava:
 
před 8 dny

V úterý 11. června 2024 se vydala pedagogická větev žáků 3. ročníku gymnázia do Prahy navštívit Národní pedagogické muzeum J. A. Komenského a Českou národní banku. Z nádraží do Valdštejnské ulice, kde sídlí muzeum, jsme se vydali pěšky po Královské cestě. Prohlédli jsme si Obecní dům, Prašnou bránu, Staroměstské náměstí, Karlův most a budovy poslanecké sněmovny a senátu na Malostranském náměstí.

V muzeu nás velice mile uvítala muzejní pedagožka Mgr. Eva Houserová, která nás seznámila s historii muzea a s probíhajícími výstavami. Poté si žáci prohlédli výstavu Odkaz J. A. Komenského, která mapuje vývoj školství v českých zemích od 9. století, a vypracovali pracovní sešit. Studenti si také vyzkoušeli psaní husím brkem, mohli se posadit do dřevěných lavic z první republiky a prohlédnout si staré učebnice.

Po obědě jsme zamířili do budovy České národní banky, přesněji do původního trezoru Živnostenské banky, kde se nachází expozice Lidé a peníze. Od paní průvodkyně jsme se dozvěděli, jak vznikly peníze a jak se vyvíjely, jaké druhy mincí se razily na našem území a jak vypadají peníze dnes. Pomocí speciálního přístroje jsme si mohli ověřit pravost bankovek. Všichni jsme si také potěžkali zlatou cihlu. Nejzajímavějším exponátem je jistě největší evropská zlatá mince o hmotnosti 130,24 kg a o nominální hodnotě 100 000 000 Kč.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace