PRACOVNÍ STÁŽ PRO ŽÁKY V ZAHRANIČÍ A ZÍSKANÁ OCENĚNÍ

Agendy:
 
Informační portál , Umělecké a řemeslné, Výtvarné
Publikováno:
 
25.06.2024 07:22
Poslední úprava:
 
před 8 dny

Vybraní žáci kovářských oborů strávili dva týdny v zahraničí, aby na zakázku vytvořili kované objekty do zahrad se zapojením skla z naší školní hutě. Úspěšná stáž vyústila v získání dvou ocenění na Mezinárodním kovářském festivalu.

V letošním roce nadále spolupracujeme s obcí Ybbsitz v Rakousku. Pro naše žáky je Ybbsitz nedocenitelným střediskem vzdělávání a poskytování odborné praxe pro obor kovářství. V roce 2010 byla tradice kovářství v Ybbsitz přidána na seznam nehmotného světového kulturního dědictví UNESCO. Autentické historické hamry, ale i moderní společnosti na zpracování kovů a rozmanitý program kovářských kurzů představuje toto řemeslo ve všech jeho aspektech.

Celkem osm žáků naší školy se zde v termínu 3. až 13. června 2024 zúčastnilo desetidenní zahraniční pracovní stáže. Zadáním bylo vytvořit kované květiny do venkovních zahrad. Originální barevné květy ze skla vznikly v naší školní huti. Vybraní kováři poté kovanou část objektů realizovali přímo v rakouských kovárnách. Obec žákům zajistila ubytování, prostory vybavené kovárny, potřebný materiál a stravování a jejich úkolem bylo zhotovit čtyřicet kusů kovaných objektů podle schválených prototypů.

Součástí pracovní stáže byl výlet po regionu s prohlídkou místních historických hamrů a dalším rozmanitým doprovodným programem. Zbytek stáže se ale nesl v duchu tvrdé dřiny u kovářské výhně. Žáci prvního a druhého ročníku kovářských oborů se s úkolem popasovali na výbornou a pod odborným dohledem svého učitele odborného výcviku, Vojtěcha Havránka, svá díla včas a ve vysoké kvalitně dokončili.

Květiny jsou nyní prezentovány v místním muzeu Ferrum, kde budou nadále prodávány veřejnosti v obchodě s regionálními produkty, které muzeum provozuje. Na počest úspěšného zakončení pracovní stáže byla zorganizována vernisáž, kterou doprovázely fotografie zachycující průběh výroby. Žáci převzali veřejné uznání na pódiu přímo z rukou starosty obce Gerharda Luegera společně s prezidentem Asociace a předsedou komise pro kulturní rozvoj obce Josefem Hofmarcherem při příležitosti ukončení 14. ročníku Mezinárodního kovářského festivalu FERRACULUM 2024.

Tohoto Mezinárodního kovářského festivalu, který se koná v intervalu jednou za dva roky a tentokrát připadl na víkend 14. – 16. června, se tedy naši žáci nemohli jinak než účastnit. Tématem letošního ročníku bylo ROTATION (česky rotace). Na zadané téma bylo úkolem soutěžících vytvořit v časovém úseku tří hodin kovanou plastiku včetně povrchové úpravy a vsazení do podstavce. Při odevzdávání díla je zároveň vždy nutné myšlenku díla obhájit.

Soutěže se zúčastnili týmy:

• Filip Tomášek a Jakub Ruth vytvořili dílo s názvem „Na hraně“. Cituji myšlenku autora: „Plastika vyjadřuje váhu a důležitost jednoho pevného bodu, kolem kterého se pohybuje, balancuje a rotuje dění kolem něj.“ Právem si zaslouží soutěžní ocenění, které za dílo získali.

• Jiří Wasserbauer a Jiří Rosecký představili kovanou plastiku s názvem „Bum, bum“. Zobrazuje zjednodušenou podobou hamru neboli kovacího stroje poháněného vodním kolem. Právě vodní hamry jsou s obcí Ybbsitz neodmyslitelně spojovány, proto chválíme žáky za nápad i čisté zpracování.

• Aleš Jungr, Matěj Mihok, Dominik Vařejčko a Antonín Hrabaň na své první soutěži tohoto formátu zhotovili dílo s názvem „Kompas“. Plastika zachycuje zařízení k určování světových stran. Každý kompas v sobě obsahuje magnetickou střelku, která se vlivem zemského magnetického pole natáčí ve směru severu a jihu. Téma rotace tedy vystihli na výbornou!

• Učitelé odborného výcviku Vojtěch Havránek a Václav Trpišovský zhotovili kovaný objekt s názvem „Osa“, za které získali ocenění. Zobrazuje přímku určující souměrnost a poukazuje na rotační symetrii trojrozměrného tělesa.

Velice si vážíme pokračování spolupráce s obcí Ybbsitz a těšíme se na zapojení do dalšího projektu.

Fotografie pořídili: Josef Hofmarcher, Eliška Havránková, Jakub Ruth, Vojtěch Havránek

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace