Za gotikou do Kutné Hory

Výlet za památkami

Agendy:
 
Informační portál , Umělecké a řemeslné, Výtvarné
Publikováno:
 
24.06.2024 09:24
Poslední úprava:
 
před 8 dny

Na konci května 2024 se studenti učebních řemeslných oborů vydali za gotikou do Kutné Hory. Na programu byly návštěvy dvou významných památek – zrekonstruovaného gotického Kamenného domu a pozdně gotického chrámu sv. Barbory.

Naše první zastávka byla v Kamenném domě, jedné z nejlépe dochovaných měšťanských gotických staveb u nás. Studenti se zúčastnili komentované prohlídky, která se zaměřila na architektonické články a plastiky kameníků z doby jagellonské. V lapidáriu pod vedením lektora hledali pozoruhodné detaily na plastikách zvířat, ornamentech, ale i částech klenby. Zapojili se s nadšením a s lehkostí vstřebávali i další podrobnější informace. Druhá část expozice se nacházela v horních patrech Kamenného domu, kde byli seznámeni s životem měšťanstva a působením zdejší církve. Měli možnost obdivovat velké množství řemeslných výrobků (majoliku, historický nábytek, kované mříže a dveře, liturgické předměty, hudební nástroje). Každý se na chvíli zastavil a našel si to své.

Od Kamenného domu směřovala naše cesta kolem kamenné kašny, jezuitské koleje k chrámu sv. Barbory, jednomu z nejvýznamnějších pozdně gotických chrámů ve střední Evropě. Studenti byli ohromeni dekorativností a velikostí této stavby, která je zasvěcena patronce horníků. Prohlédli si nejen nádherné fresky ve Smíškovské kapli, ale i vitráže a sochy, které zdobí interiér. Dokonce měli možnost se podívat z triforia chrámu do kroužených žeber klenby.

Exkurze umožnila studentům hlubší pochopení gotické architektury a středověkého života. Určitě plánujeme další podobné akce, abychom si v budoucnu obohatili naše znalosti a rozšířili obzory.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace