Seno pro Mufi

aneb Jak jsme trénovali na farmáře

Agendy:
 
Informační portál , Sociální a zdravotní, Gymnázium, Umělecké a řemeslné, Výtvarné
Publikováno:
 
24.06.2024 08:53
Poslední úprava:
 
před 9 dny

Naše škola nabízí hodně studijních i učebních oborů, zemědělství však mezi nimi nenajdete. Přesto se náš areál snažíme udržovat podle pravidel ochrany přírody a životního prostředí. Rádi bychom, aby byl pro nás, jeho obyvatele, co nejpříjemnější pro práci i odpočinek a zároveň aby byl co možná nejpestřejší z hlediska biodiverzity. Aby poskytoval vhodné podmínky pro život co největšího počtu rostlin, bezobratlých i obratlovců. Proto udržujeme i menší plochy tzv. květnatých luk a snažíme se o mozaikovou seč. Když pak přijde čas posekat i onu vzrostlou vegetaci, nastává problém, „kam s ní“. Je škoda vyhazovat ji do kontejneru.

Zároveň při výuce i volnočasových aktivitách úzce spolupracujeme s nedalekou Stanicí Pavlov, která se v posledních letech potýká s nepříjemným problémem. Vlivem suchých lét nenarůstá na jejich lukách otava a ke konci zimy tak začínají mít problémy s nedostatkem sena pro své svěřence. Letos přišel nápad, jak vyřešit oba dva problémy jednou ranou. Naši trávu usušíme pro Pavlov. Pan Špalek se postaral o seč a parta čtyř dobrovolníků z III.SV doplňovaná čtveřicí z II.G se ve svém volném čase postarala o zbytek. Nastal třídenní jednoduchý cyklus: dopoledne rozhodit, po obědě otočit, v ideálním případě otáčení v průběhu odpoledne ještě jednou zopakovat a večer skopit. „Ten nahoře“ také přiložil ruku k dílu a vzorně „topil pod kotlem“. Ve středu odpoledne bylo seno připravené k předání.

Bylo třeba naposledy seno shrabat a pomoct naložit na káru. Hotovo! Tak ať v Pavlově Mufi a dalším zvířatům dobře poslouží.


Mgr. Eva Bernadová

Učitelka biologie, matematiky a hudební výchovy

Koordinátor environmentální výchovy

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace