Exkurze do Země Keltů

Místo, kam se rádi vracíme

Agendy:
 
Informační portál , Umělecké a řemeslné, Výtvarné
Publikováno:
 
19.06.2024 07:53
Poslední úprava:
 
před 14 dny

Země Keltů je malý skanzen, který se nachází v nesnadno dostupných Nasavrkách. Kombinace vlaků a autobusu se třemi přestupy a dvěma hodinami cesty 2× v jeden den byla pro dvacetičlennou skupinu skutečnou výzvou, kterou se nám podařilo zvládnout s překvapivou lehkostí.

Exkurze jsou pro dějiny umění velmi důležitou součástí, protože studenti mají možnost bezprostředního zážitku a zkušenosti s konkrétními díly, prostředím. S hmotnými artefakty z dob minulých je potíž. V muzeu či galerii jsou vystavené na soklech nebo i za sklem a nelze se jich dotknout. Skanzen v Nasavrkách poskytuje autentický vstup do historie, ale nestydí se přiznat i drobné nedostatky, na které upozorní sami průvodci.

Návštěvníci si mohou všechno osahat, vyzkoušet, prohlédnout, ptát se. Jedinou podmínkou je nic neničit a zachovat v původním stavu. Záleží tak na každém, jak využije svůj čas zde strávený.

My jsme měli předem plánovaný program, zaměřený na keramiku a kov. Studentům se tak dostalo odborného výkladu k jednotlivým oborům. Vyzkoušeli si odlít a vyrazit vlastní minci, vymodelovat keramickou nádobku či drobnou sošku. Přesto zůstalo dost individuálního času na vlastní průzkum.

Vypadá to, že cesty se studenty prvních ročníků do Země Keltů se stanou milou tradicí.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace