Krása stvořená šikovnýma rukama našich žáků

Druhá část obhajob praktických prací učebních oborů proběhla v pátek 7. 6. 2024

Agendy:
 
Informační portál , Umělecké a řemeslné
Publikováno:
 
11.06.2024 08:36
Poslední úprava:
 
před 22 dny

Na samém konci května prezentovali své práce žáci sklářských oborů malíř a brusič a oboru aranžér (viz https://www.akademie-svetla.cz/vyveska/2648-obhajobami-praktickych-praci-zacaly-zaverecne-zkousky-ucnovskych-oboru ), o týden později došlo na všechny ostatní obory.

Hodnotící komise začala svou cestu ráno v osm hodin v lipnickém areálu. Naši kováři prezentovali své práce; tu povinnou tvořila kovaná krbová sada, tu volnou kovářský výrobek dle vlastního návrhu – k vidění byly nádherně tvarované mříže, nábytkové kusy a doplňky interiéru, zahradní lampa a dokonce i replika středověké šavle. Nám laikům se vše zdálo mimořádné, mistři byli ovšem přísnější a žádná chyba jim neunikla. I tak udělili několik jedniček.

V dílně u kameníků byl naopak jeden výrobek jako druhý, úkolem všech totiž bylo vytvořit profilovou římsu z lipnické žuly dle stejného zadání. Bohužel při neopatrné manipulaci jedna z říms praskla; tu bude muset dotyčný vytvořit znovu. Odpoledne jsme pokračovali ve Světlé. V truhlářské dílně nás čekala jen jedna obhajoba, ale povinná stolička a zejména gotická židle s vyřezávaným sedákem nám vyrazily dech. Pak čekalo nás něco jedinečného, a to prezentace výrobků zlatnické dílny. Každý z žáků předvedl sadu šperků dle vlastních návrhů, každý byl schopný vysvětlit inspiraci pro celou sadu a každý byl oceněn jedničkou. Nic překvapivého – za tyhle šperky by se nemusela stydět žádná celebrita, pokud by se jimi ozdobila.

Naše keramičky pak celé odpoledne uzavřely dalšími zdařilými pracemi, jejich povinné sady (malé a velké misky na stolování a sádrová forma na svícen) byly krásně provedeny a volné práce překvapily svou nápaditostí.

Teď už jsou před nimi jen ústní zkoušky, proto jim přejeme úspěch i trochu štěstí při volbě otázek. Další fotky najdete ZDE

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace