Obhajobami praktických prací začaly závěrečné zkoušky učňovských oborů

V pátek 31. května 2024 předvedly ukázky své práce neumělecké řemeslné obory

Agendy:
 
Informační portál , Umělecké a řemeslné
Publikováno:
 
04.06.2024 09:42
Poslední úprava:
 
před 29 dny

V poslední květnový den bylo v některých dílnách rušno. Výsledky své práce prezentovali žáci oborů sklář a aranžér. Skláři předvádějí výrobek vytvořený podle dokumentace. Úkolem brusičů bylo vytvořit bohatý kaménkový dekor na otevřenou mísu z olovnatého skla. Před komisí vysvětlili postup, úskalí práce, zmínili problémy, které museli vyřešit. Přiznali, že největší výzvou byly matované výplně a právě hodnocení těchto prvků dekoru mělo vliv na výsledné známky. Ty ale vůbec nebyly špatné. Malíři měli za úkol přenést na vázu květinový dekor; tvar vázy i konkrétní vzor si losovali. I oni museli řešit různé problémy. Největším úskalím byl fakt, že výchozí surovina nebyla bez vad, a tak musel dekor být rozvržen tak, aby zakryl vady ve sklovině. Poradili si dobře a za výsledné práce se nemusejí stydět.

Jiný charakter měla obhajoba prací aranžérů. Úkolem bylo zhotovení firemního manuálu na vylosované téma. Žáci měli vymyslet fiktivní firmu, navrhnout logo a následně ho umístit na firemní materiály (vizitky, drobné dárkové předměty, nabízené produkty, polep auta atd.); vše pak měli i instalovat. Jeden z žáků dokonce pro svou firmu zpracoval i funkční webové stránky. Obě vedoucí prací byly spokojeny a to se promítlo i do výsledných známek.

Žáci uvedených oborů tak získali první ze tří známek, které rozhodnou o získání výučního listu. Před nimi jsou ještě náročné písemné práce a na závěr ústní zkoušky před komisí.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace