Praktická maturitní zkouška uměleckořemeslných a výtvarných oborů

Obhajoby maturitních prací třídy 4.S/4.SV

Agendy:
 
Informační portál , Umělecké a řemeslné, Výtvarné
Publikováno:
 
31.05.2024 10:57
Poslední úprava:
 
před měsícem

Dvacet maturantů, dvacet úchvatných děl. Takový byl pohled do auly Akademie ve Světlé, kde elegantně oděni studenti obhajovali svá finální díla v rámci praktické maturitní zkoušky.

Na tuto zkoušku se studenti chystají několik měsíců, během kterých musí být schopni dle zadání vymyslet, navrhnout, naskicovat, vytvořit a opatřit technologickou dokumentací, postupem i finanční kalkulací svá uměleckořemeslná nebo výtvarná díla, na kterých prokážou schopnosti, kterých za 4 roky nabyli pod vedením mistra odborného výcviku nebo výtvarníka během praktických cvičení. A že se letos bylo na co dívat!

Studenti představili například dokonale funkční zámek na dveře vykovaný dle historických předloh, perfektní sadu malovaného skla, precizní snubní prsteny vyrobené speciální japonskou technikou, měděnou čelenku pro jezdce i jeho koně nebo rozkošná zvířátka z kamene, přičemž každé z nich představovalo spirituální zvíře autorových členů rodiny. Zvířátka si našla místo u jezírka na školní zahradě.

Umělečtí truhláři zase uchvátili splněním zadání „Gotika – sedací nábytek“, kdy čtyři studenti tohoto oboru představili čtyři různé židle, které působily jako z historického filmu. Munchův obraz „Výkřik“ se dočkal kovaného zpracování a keramickou dílnu opustila rodinka roztomilých surikat, které mohou skvěle ozdobit interiér nadšeného zoologa. Obor vitráže pak představil lustr složený z motýlích křídel vytvořených inovativní metodou lehaného skla, kterou ještě nikdy nikdo nevyzkoušel.

Výtvarné obory pak představily sochařskou etudu v podobě mužského torsa, restaurátorský počin na reliéfu, sadu perfektních porcelánových a skleněných váz s osobními fotografiemi autorky znázorňujícími její každodenní život, ale také děsivou chobotnici z porcelánu, která znázornila autorčinu úzkost.

Ne vždy byli mistři zcela spokojeni s dílem, které navenek pro laické oko mohlo sice vypadat skvěle, avšak vedoucí odborného výcviku dbali na kvalitu prezentovaných děl a studentům nic neodpustili a nedali zadarmo. Proto se někdy mohlo zdát, že jsou hodnocení velmi přísná. To už ale k tlaku na kvalitu patří a jinak to ani není možné.

A které dílo se nejvíce líbí vám? Podívejte se na přiložené fotografie z obhajob. Více foto najdete ZDE

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace