Na exkurzi ve sklárně Moser

Studenti uměleckořemeslných oborů se zaměřením na sklo vyrazili do Karlových Varů

Agendy:
 
Informační portál , Umělecké a řemeslné
Publikováno:
 
28.05.2024 08:17
Poslední úprava:
 
před měsícem

Následující text vytvořili sami studenti

Ve čtvrtek 18. dubna 2024 jsme se vypravili do Karlových Varů na úžasnou exkurzi ve sklárně Moser. Vyrazili jsme časně ráno služebním autem. Cesta byla dlouhá, ale zábavná, i přes nějaké ty kolony, auto bylo plné skvělých hitů.

Už když jsme dorazili ke sklárně, bylo vidět, že se jedná o prestižní místo. Areálem nás prováděl mistr z brusičské dílny, byl milý a velmi ochotně nám zodpovědět naše dotazy. Provedl nás celým provozem a vše nám vysvětlil. Byli jsme na huti, brusičské i rytecké dílně. Naše brusičky, včetně pana učitele, si mohly vyzkoušet broušení a huťák si mohl vyfouknout baňku ze skla, které má jiné složení než to naše, takže načerpal nové zkušenosti.

Setkali jsme se zde i s naší kamarádkou a bývalou spolužačkou, která se zde učí rytcem skla. Po exkurzi jsme šli ještě do galerie Moser, kde jsme viděli dokument o celé historii sklárny. Byly zde vystaveny jak sklářské výrobky, tak hutní pomůcky a barviva i důležité listiny týkající se Moseru a jeho založení, datující se do 19. století. Po návštěvě jsme byli velice hladoví, takže jsme zaparkovali přímo před KFC, někdo ušel pár metrů a došel zase do Mc Donaldu a někdo to dokonce i nakombinoval. Poté jsme vyrazili na kolonádu. Lehce jsme ztratili směr, ale dojeli jsme, a to je hlavní. Tam jsme byli až u vřídla a čekala nás cesta nazpět. Ta byla zase plně nabušená všelijakými super hity.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace