II.G ve Stanici Pavlov

Od Kuby až po Lukáše

Agendy:
 
Informační portál , Gymnázium
Publikováno:
 
06.05.2024 09:11
Poslední úprava:
 
před měsícem

V závěru posledního úplného dubnového týdne tohoto školního roku lavice II.G osiřely. Jejich uživatelé vyrazili na program do Stanice Pavlov. V průběhu dvou dnů se tam v rámci projektu Klimatická krize seznamovali s příčinami změny klimatu i s jejich důsledky pro naši přírodu i pro člověka.

Díky slabé dopravní obslužnosti Pavlova však jejich cesta odstartovala ve Vilémovicích. Tam si důkladně prohlédli památný tis červený a poté se cestou necestou vydali do Pavlova. Po ubytování a občerstvení je čekala první část programu – důkladné seznámení s prohlídkovou trasou i zázemím stanice. Dozvěděli se o významu stanice v ochraně biodiverzity zdejšího regionu i v péči o zraněná či jinak handicapovaná zvířata a sami si mohli péči o ně vyzkoušet.

Odpolední blok aktivit byl věnovaný klimatické krizi, následovala soutěž v poznávání rostlin, živočichů a řešení ekologických otázek. Sotva jsme poznali vítěze, už byl čas na rozdělání ohně a přípravu večeře. Přišla tma, ale do spacáku se nikomu nechtělo. Místo do hajan, vypravili jsme se proto na noční vycházku ke Svěcené studánce u kaple Panny Marie u Nezdína.

Druhý den jsme změnu klimatu posuzovali z hlediska vlivu na naše ptactvo. Zajímavou vložkou bylo kroužkování několika pěvců, odchycených do sítí. Posledním bodem byl program věnovaný naší lasicovité šelmě, jejíž záchranný program historii Stanice Pavlov odstartoval – vydře.

Zážitků a zajímavých informací čekalo na naše žáky hodně, ale stejně tím nejpřitažlivějším se nakonec ukázal právě kontakt se zdejšími zvířecími obyvateli. P.S. Pokud přemýšlíte, co znamenají jména v podtitulu, pak vězte, že Kuba je pavlovská výří dáma a Lukáš je zdejší lišák 


Mgr. Eva Bernadová

Učitelka biologie, matematiky a hudební výchovy

Koordinátor environmentální výchovy

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace