Inspirativní setkání s odborníky

Inovativní vzdělávání v Akademii Světlá nad Sázavou

Agendy:
 
Informační portál , Sociální a zdravotní
Publikováno:
 
30.04.2024 08:52
Poslední úprava:
 
před 2 měsíci

Naše Akademie je zapojena do projektu Šablony – inovativní vzdělávání, který přináší žákům jedinečnou možnost setkat se s odborníky z praxe. Tandemová výuka v oblasti sociální péče otevřela žákům oboru Sociální činnost dveře do světa náhradní rodinné péče, péče o klienty s chronickým onemocněním a využití canisterapie v sociálních službách a školství.

Do školy přijeli například manželé Dietrichovi, kteří žákům představili náhradní rodinnou péči. Vysvětlili dlouhodobé pěstounství i pěstounství na přechodnou dobu, v čem spočívá doprovázení pěstounských rodin i jaké otázky často řeší v rámci poradenství, protože jako aktivní dlouholetí pěstouni mají bohaté zkušenosti. Dotkli se také oblasti významu rodiny pro dítě, saturování potřeb dětí i psychické deprivace.

Dalším odborníkem byla paní Březinová. Žákům představila svůj životní příběh a témata, o kterých se žáci učí: péče o klienty s chronickým onemocněním, invalidita a její dopad na osobní a rodinný systém, dávky sociální pomoci, ale také koncept bazální stimulace u klientů v kómatu. Tím, že protkala teorii svým osobním příběhem, mohli žáci tématům lépe porozumět. Samozřejmě nechyběl ani prostor pro diskusi.

Prozatím posledním odborníkem byla Ing. Bc. Petra Königová, DiS., vedoucí Denního stacionáře Rosa v Bystřici nad Pernštejnem. Ta naše žáky seznámila s canisterapií, jejím využitím v sociálních službách, ale také ve školství. Velmi zajímavé byly praktické informace a konkrétní možnosti uplatnění canisterapie od dětských klientů přes seniory až po osoby v krizových situacích. Velký zájem samozřejmě po celou přednášku poutalo i štěně německého ovčáka Adélka. Na závěr bychom rádi poděkovali všem odborníkům za jejich cenné příspěvky a nadšení, kterým obohatili nejen samotnou výuku, ale především naše žáky. Zapojení a sdílení praktických zkušeností poskytlo jedinečný pohled do praxe a žákům případnou inspiraci pro jejich budoucí profesní kroky.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace