Týden americké kultury

Celoškolní projekt napříč obory a ročníky

Agendy:
 
Informační portál , Sociální a zdravotní, Gymnázium, Umělecké a řemeslné, Vyšší odborná škola, Výtvarné
Publikováno:
 
15.04.2024 08:52
Poslední úprava:
 
před 3 měsíci

V týdnu od 11. do 15. března 2024 vyvrcholil v naší škole projekt Týden americké kultury. Inicioval ho Mgr. Jakub Kořínek, zástupce ředitele, v souvislosti s plánovanou návštěvou amerického diplomata Jonathana Reeda. Zapojení pedagogů i jejich žáků bylo zcela dobrovolné, ohlas byl ovšem velký.

Vznikaly kresebné i psané práce, postery, pracovní listy, koláže, prezentace i videa. Při jejich vytváření spolupracovali žáci různých ročníků, kteří propojovali znalosti různých předmětů – kombinovala se angličtina se zeměpisem a etnografií, literatura a dějepis s hudbou, politologie s historií, využity byly dějiny umění a filmu. Nejvíce prací bylo vytvořeno v hodinách anglického jazyka, literatury a dějepisu, stranou nezůstala výtvarná a hudební výchova, ekonomika, sociální politika. Zapojili se i tělocvikáři, se svými žáky vytvořili prezentace amerických sportů, v hodinách TV je prakticky vyzkoušeli a zdokumentovali na videích.

Nešlo jen o to zachytit zajímavosti z USA a jejich přínos pro světovou kulturu; studenti objevovali i české stopy v Americe a vzájemné působení obou oblastí. Připomenuto bylo leccos, od amerických vlivů na tvorbu Antonína Dvořáka až po starostu Chicaga Antonína Čermáka, rodáka z Kladna.

Vznikající práce byly postupně prezentovány na nástěnkách na chodbách i ve třídách. Tyto prostory ovšem brzy nestačily, a tak poměrně rozsáhlá výstavka prací byla instalována i v aule. Americký diplomat byl při své návštěvě mile překvapen nejen počtem, ale i kvalitou a variabilitou vzniklých prací. Nám celá akce ukázala, že podobné projekty mají smysl, protože podněcují aktivitu a kreativitu žáků, kterým evidentně vyhovuje, když si mohou sami nastavit program výuky.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace