Surrealistická Kutná Hora

Výtvarné obory navštívily výstavy v GASKu

Agendy:
 
Informační portál , Výtvarné
Publikováno:
 
05.04.2024 07:51
Poslední úprava:
 
před 3 měsíci

Hned druhý aprílový den, tedy 2. dubna 2024, si studenti prvních ročníků výtvarných oborů společně s jejich vyučujícími Alešem Jírovcem a Michaelem Franče vyrazili na exkurzi do Kutné Hory a GASKu – Galerii Středočeského kraje. Slunce nám krásně svítilo, a tak jsme čas před otevřením galerie v 10:00 strávili procházkou po Breuerových sadech a podklášteří. Procházka byla završena sklouznutím po místní nerezové klouzačce. Tento moment byl jak stvořený pro připomínku, za čím vlastně míříme.

Momentálně v GASKu probíhají dvě velmi zajímavé výstavy. První je zaměřena na Karla Vratislava Nováka – sochaře, šperkaře, ilustrátora, konceptualistu a pedagoga. Výstava se zaměřuje jak na jeho monumentální tvorbu, kde používá k rozpohybování objektů složité mechanismy, tak i na nerezový šperk. Ten je k vidění v decentní instalaci odděleně od hlavní výstavy.

Druhá výstava je zaměřena již na mnohem známější jméno, které zná i člověk nepolíbený výtvarným vzděláním. Jsou to Jan a Jana Švankmajerovi. Právě animace Jana Švankmajera oživila Adélu ve filmu Adéla ještě nevečeřela. Mnozí si zase vzpomenou na české celovečerní filmy Alenka v říši divů či Lekce Faust. Na výstavě pak byla k vidění jeho sochařská a malířská tvorba, doplněná obrazy a kolážemi jeho již zesnulé ženy. Společně tak výstava tvořila ucelený surrealistický svět obou umělců, kteří se navzájem doplňovali.

Po prohlídce expozic nás čekal animační workshop, kde si studenti sami mohli vyzkoušet animaci „STOPmotion“. Nejprve však všechny čekal úvod do daného tématu a krátká přednáška o tom, co to taková animace je, jak se tvoří a samozřejmě jak svět animace ovlivnil sám Švankmajer a jeho dílo.

Co dodat? Snad jen, že Švankmajerův surrealistický pohled na svět určitě bude turistickým tahákem letní sezóny. Tedy pokud vás fascinuje právě jeho tvorba, určitě vyrazte před létem do Kutné Hory.

Ukázky z animačního workshopu najdete ZDE.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace