Exkurze do Oblastní charity Havlíčkův Brod

Seznámení se sociálními službami pro rodiny

Agendy:
 
Informační portál , Sociální a zdravotní
Publikováno:
 
28.03.2024 08:26
Poslední úprava:
 
před 3 měsíci

Na středu 20. března 2024 jsem se moc těšila. S perfektním kolektivem třídy 1.E jsem vyrazila na exkurzi do Oblastní charity Havlíčkův Brod. Služby této organizace s žáky navštěvuji poměrně často, ráda zprostředkovávám žákům kontakt a ukázky sociálních služeb, které skvěle fungují. Většinu služeb mohou žáci pak osobně navštívit v rámci povinných odborných praxí nebo při dobrovolnictví. S většinou žáků jsem měla sraz na vlakovém nádraží ve Světlé nad Sázavou, další se pak připojili v Havlíčkově Brodě na adrese Bělohradská. Zde je správa Oblastní charity a přímo sem zamířily naše první kroky. Přivítala nás Věra Kratochvílová, DiS., zástupce ředitele, a společně s Alexandrou Rychlou, asistentkou ředitele, nám v krátké prezentaci představily všechny poskytované služby i samotnou historii, činnost a poslání této charitativní organizace.

Jelikož se žáci v prvním ročníku odborných předmětů zaměřují na sociální péči, pomoc a podporu rodinám a dětem, naše další cesta směřovala do zařízení věnujících se této cílové skupině.

Jako první na nás čekalo Mateřské centrum Zvoneček, kde jsme mohli zhlédnout ukázku Montessori kroužku pro rodiče s dětmi. Vedoucí Zvonečku nám dále blíže službu představila, včetně velmi zajímavých programů, které jsou pro děti + maminky, tatínky, babičky a další pečující pravidelně nabízeny a realizovány. Přes chodbu přecházíme k další službě, a tou je dětská skupina Brodští broučci. A skutečně … několik malých šikovných broučků potkáváme. Dokonce si pro nás děti společně s chůvami připravily malou ukázku své práce. Básničky s ukazováním se všem moc povedly a zasloužily si náš velký potlesk.

Ve stejné budově, pouze o několik pater níž, se nachází Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež BAN! I zde jsme nahlédli do příjemných prostor a byla nám tato služba sociální prevence poměrně podrobně vysvětlena, zejména oblasti, ve kterých mohou pracovníci BANu svým klientů pomoci.

Nedaleko se nachází Šipka, což je sociálně aktivizační služba pro rodiny s dětmi. Velmi zajímavé byly konkrétní kazuistiky rodin, představení jejich zásadních problémů a zmínění následné sociální práce, která bývá mnohdy velmi psychicky náročná, ale o to větší radost je při sklízení ovoce, tedy malých pozitivních krůčků, kterých rodina v rámci individuálního plánu dosahuje.

Předposledním stanovištěm byl opodál stojící Azylový dům pro matky s dětmi. Zde jsme se dozvěděli více o péči poskytované ženám a dětem v obtížných životních situacích. Jedna z maminek nám umožnila nahlédnout do jejího skromně vybaveného pokoje. Dále jsme prošli společnou kuchyňku, prádelnu i přilehlou zahrádku.

Na závěr nás čekalo seznámení se střediskem Rané péče. I tady jsme díky výkladu sociální pracovnice lépe porozuměli poslání služby a seznámili se alespoň okrajově s možnostmi sociální práce u rodin, které pečují o děti se zdravotním postižením, miminka po předčasném nebo těžce probíhajícím porodu.

Celkově hodnotím společně s žáky tuto exkurzi velmi kladně, umožnila nám lépe pochopit práci a účel Oblastní charity Havlíčkův Brod a uvědomit si důležitost sociální péče v naší společnosti.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace