Exkurze do Centra sociálních služeb Petrklíč a Centra denních služeb Barborka

Objevujeme sociální služby v Ledči nad Sázavou

Agendy:
 
Informační portál , Sociální a zdravotní
Publikováno:
 
28.03.2024 07:57
Poslední úprava:
 
před 3 měsíci

V úterý 26. března 2024 měly studentky 3.E maturitního oboru Sociální činnost jedinečnou příležitost navštívit dvě významná zařízení v oblasti sociální péče v Ledči nad Sázavou: Centrum sociálních služeb Petrklíč a Centrum denních služeb Barborka.

Naše exkurze začala v Centru sociálních služeb Petrklíč, které poskytuje podporu a péči lidem s tělesným, mentálním či kombinovaným postižením a seniorům. Petrklíč spadá pod Oblastní charitu Havlíčkův Brod. Dozvěděly jsme se mnoho informací z poskytované péče a seznámily jsme se i s některými klienty. Nahlédly jsme do prostor zařízení, společenských místností, odpočinkových pokojů, fyzioterapie, relaxační místnosti s masérským lůžkem a vodní postelí, obdivovaly jsme také sociálně terapeutickou dílnu se spoustou krásných výrobků.

Druhou zastávkou naší exkurze bylo Centrum denních služeb Barborka, které je součástí organizace Háta, o. p. s. Zde jsme měly možnost zapojit se do velikonočních aktivit a společně s klienty centra si tak ozdobit velikonoční vajíčka. Každá ze studentek si pak to své mohla na památku odnést. Organizace Háta nabízí mnoho zajímavých služeb a paní ředitelka nám dovolila do všech služeb nahlédnout a cíle daných služeb nám objasnila. Studentky nejvíce zaujal sociální bazar a oděvní banka, kde věci, které se někomu už nehodí, mohou naopak jinému pomoci a udělat i obrovskou radost. Velký zájem vzbudila i organizace práce v Potravinové bance, příprava potravinových tašek a balíčků, které jsou dále rozváženy potřebným v Kraji Vysočina. Zmíněno bylo i sociální podnikání, komunitní centrum, klientská dílna a prodej výrobků nejen v obchůdku na náměstí. Důležitá je také činnost prádelny Pradlenka Barborka. Ocenily jsme také Klub Barborka-fé, kde bylo možné si pochutnat na výborné kávě a „domácích“ štrůdlech ve sladké i slané variantě. Ve všech zmíněných službách najdou pracovní uplatnění právě osoby se zdravotním postižením.

Celkově byla naše exkurze do Centra sociálních služeb Petrklíč a Centra denních služeb Barborka velmi inspirativní a poučná. Získaly jsme hlubší pochopení práce v oblasti sociální péče a ocenily jsme obrovský přínos těchto zařízení. Velice děkujeme vedení obou organizací za umožnění návštěvy.

Foto Olga Blažková a Kateřina Krajíčková

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace