První jarní den v Hulicích

Exkurze ve jménu vody a včel

Agendy:
 
Informační portál , Gymnázium
Publikováno:
 
25.03.2024 09:27
Poslední úprava:
 
před 3 měsíci

1. jarní den letošního roku a zároveň Mezinárodní den vody mohli žáci I. a II. ročníku gymnázia strávit v terénu mimo školu. Autobusem firmy ZODOS Okrouhlice se rozjeli do Hulic. První zastávkou se stal Vodní dům – pracoviště ČSOP Vlašim, kde si jednak prohlédli interaktivní expozici věnovanou nedaleké největší vodárenské nádrži ČR i střední Evropy a přírodním zajímavostem zdejší chráněné lokality NATURA 2000, ale také absolvovali výukový program pro středoškoláky „Kdo je za vodou“. Zamysleli se při něm nad svou spotřebou vody, nad způsoby, jakými jsou naše domácnosti vodou zásobovány, a také nad tím, jak naše životní návyky a nároky ovlivňují hospodaření s vodou na druhém konci světa.

Druhou částí programu byla komentovaná exkurze na hráz samotného vodního díla Švihov, které většina veřejnosti zná pod běžnějším označením „Želivka“. Zjistili jsme, jak to se jménem přehrady vlastně správně je, seznámili jsme se s historií její výstavby i s tím, jakým procesem se vlastně pitná voda pro 1,5 milionu českých obyvatel připravuje. Obhlédli jsme přehradu z půl kilometru dlouhé hráze a na řadu přišly také přírodovědné zajímavosti. Od chráněných netopýrů v revizní chodbě v hrázi přes obří sumce a vzácné boleny dravé jsme se dostali až k endemitní rostlince: kuřičce hadcové, jež má na břehu přehrady jedinou původní lokalitu výskytu na světě.

Po krátké svačině nás autobus převezl do nedalekého Včelího světa. Měli jsme možnost seznámit se s včelou medonosnou i jí blízkými druhy opravdu poctivě a ze všech stran. Poznali jsme život včelstva jako superorganismu s pevnou hierarchií a pevným zákonem rodu. Seznámili jsme se s tím, jak důležitá je pozice včely v přírodním ekosystému, i čím vším je důležitá pro člověka. Kromě spousty nových informací o včelách a znalostí o povinnostech včelařů jsme si z Hulic odváželi i vlastnoručně vyrobenou svíčku z pravého včelího vosku.

Škoda jen, že se exkurze neúčastnilo víc žáků zmiňovaných tříd. S postupem doby se bohužel stále větší počet dětí zdráhá vyjet na exkurzi, vystoupit ze své komfortní zóny a aktivně se seznamovat s životem za školním plotem. O mnoho přicházejí – o kontakt se svými spolužáky i o pestřejší poznávání světa, ve kterém společně žijeme. Organizace podobných akcí se tak také stává stále složitější. Každopádně včerejší exkurze se vydařila, uvidíme, jak to bude příště…

Foto Eva Bernadová a Leoš Poříz


Mgr. Eva Bernadová

Učitelka biologie, matematiky a hudební výchovy

Koordinátor environmentální výchovy

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace