Jak to vypadá na praxi

Představujeme odborné praxe sociálních a zdravotnických oborů

Agendy:
 
Informační portál , Sociální a zdravotní
Publikováno:
 
20.03.2024 10:21
Poslední úprava:
 
před 3 měsíci

Studenti maturitního ročníku oboru Sociální činnost se zaměřením na pečovatelství a všechny ročníky oboru Ošetřovatel pravidelně během týdne navštěvují ambulantní a pobytová sociální zařízení v rámci svých školních praxí. Konkrétně jde o Sociální centrum města Světlá nad Sázavou (domov pro seniory, denní stacionář), Domov pro seniory Husova a Domovy pro osoby se zdravotním postižením ve Světlé a v Ledči nad Sázavou.

V těchto organizacích se žáci učí, jak správně pečovat o seniory. Právě tyto praxe připravují naše studenty a studentky pro osobní práci s různě nemocnými. Nejčastěji jde o onemocnění spojené s pohybovým aparátem, cukrovkou, vysokým krevním tlakem, mentálním postižením či psychiatrickými a neurologickými nemocemi.

A jak to na praxích vypadá? Žákům praxe začínají v sedm hodin, převléknou se do pracovního oblečení a obuvi, což je při jejich odborných praxích nutností. Poté jsou nápomocní veškerému personálu v přímé péči. Ošetřovatelskému personálu pomáhají s ranní hygienou, rozvážením a rozléváním čajů, rozvozem a podáváním snídaně, svačin i obědů, polohováním, celkovou hygienou či nácvikem chůze v chodítku a rozvážením prádla. Dále vypomáhají aktivizačním pracovnicím, kdy se studenti aktivně zapojují např. do vedení zdravotního tělocviku či individuálních rozhovorů se seniory. Asistují také všeobecným sestrám při převazech, měření krevního tlaku, vážení klientů.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace