Klimatická změna a čistota ovzduší

Putovní výstava KÚ Kraje Vysočina

Agendy:
 
Informační portál , Sociální a zdravotní, Gymnázium, Umělecké a řemeslné, Výtvarné
Publikováno:
 
14.03.2024 08:31
Poslední úprava:
 
před 4 měsíci

V pondělí 4. března 2024 se naše školní chodby proměnily. Tradiční výzdobu doplnilo více než čtyřicet Roll Up stojanů zapůjčených z Krajského úřadu Kraje Vysočina, z odboru životního prostředí a zemědělství.

Polovina z nich shrnovala informace o klimatické změně, o způsobech, kterými se která oblast lidské činnosti na zesilování skleníkového efektu podílí, a o možných mitigačních opatřeních, které by měly pomoci snížit emise skleníkových plynů do ovzduší.

Druhá dvacítka panelů se zabývala znečištěním ovzduší. Představuje nejdůležitější znečišťující látky, shrnuje, jakým způsobem se jednotlivé obory lidské činnosti na znečištění ovzduší podílí, a informuje o tom, jaké je znečištění ovzduší v Kraji Vysočina.

Jednotlivé panely jsou až do pátku 15. března 2024 k dispozici všem žákům i zaměstnancům ško­ly.

Zároveň jsme využili i možnost přivítat na naší škole paní Ing.Kateřinu Žákovou, pracovnici z úseku ochrany ovzduší a odpadového hospodářství Odboru životního prostředí a zemědělství Oddělení integrované prevence KÚ Kraje Vysočina.

V přednáškách, které proběhly ve čtvrtek 7. března 2024, paní Žáková doprovodila informace z panelů žákům našeho druhého ročníku dalšími praktickými informacemi a zbořila mnohé rozšířené mýty. Dozvěděli jsme se třeba, že spalovny odpadů jsou z hlediska ochrany ovzduší tou nejlepší volbou a že největšími znečišťovateli ovzduší v našem kraji jsou samotné domácnosti a jejich nevyhovující kamna na tuhá paliva.

Výstavu o čistotě ovzduší si k nám přišly ve dnech 12. a 13. března prohlédnout i čtyři skupiny dětí ze světelské ZŠ Komenského spolu s paní učitelkou Janou Chladovou.

Je třeba, aby se podobné relevantní a pravdivé informace dařilo více šířit mezi obyvatele Česka a předcházelo se tak různým nepřesným, klamavým i záměrně lživým kampaním.


Mgr. Eva Bernadová

Učitelka biologie, matematiky a hudební výchovy

Koordinátor environmentální výchovy

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace