Za kulturou do Národního muzea a Divadla na Vinohradech

Třída 3. V spolu se svými učitelkami vyrazila opět za kulturou do Prahy

Agendy:
 
Informační portál , Výtvarné
Publikováno:
 
14.03.2024 07:35
Poslední úprava:
 
před 4 měsíci

Ve čtvrtek 22. února 2024 jsme se vlakem přesunuli do Prahy, kde jsme navštívili hned dvě kulturní akce – nejprve výstavu Baroko v Bavorsku a v Čechách v Národním muzeu a odpoledne od dvou hodin divadelní představení Český román v Divadle na Vinohradech.

Na výstavě jsme měli možnost spatřit unikátní předměty nejen z oblasti architektury, malířství a sochařství, ale i hudby, divadla a vědy. Žáky zaujaly architektonické modely staveb a vyřezávaných oltářů, ale i modelleta reprezentující nástropní malby kupolovitého tvaru. Obdivovali jsme také ohromný Dientzenhoferovský skicář s přesnými detailními architektonickými prvky. K výjimečným exponátům patřily i kostým Pallas Athény, barokní šaty s doplňky (malovaný vějíř) a hudební nástroje. Baroko se nám představilo v celé šíři (obrazy, oltáře, sochy, zlatnické práce, náhrobky, skleněné poháry, Pražské jezulátko) a každý si přišel na své. Výstava měla i části interaktivní a haptické prvky a i v tomto ohledu nás zaujala.

Po pauze na občerstvení jsme se přesunuli do Divadla na Vinohradech. Protože jsme měli dostatek času, mohli jsme si v klidu prohlédnout jeho bohatou secesní výzdobu. A pak už jsme se přenesli do 20. století, v němž se Český román odehrává.

Obsahem hry je vztah Olgy Scheinpflugové a Karla Čapka. Olga o něm sepsala prózu Český román. Zachycuje však i dějinné události zejména 1. poloviny 20. století, které jejich vztah a život vážně poznamenaly. Oba umělci měli k Divadlu na Vinohradech domovské právo, a proto vznikla jako pocta a poděkování tato hra pod režijním vedením Radovana Lipuse. Hlavní role Karla Čapka se s přesvědčivostí zhostil Jan Šťastný, v rolích Olgy se střídaly (podle doby a věku) výborné herečky Sabina Rojková, Andrea Elsnerová a Simona Postlerová. V dalších rolích se objevili např. Petr Kostka, Tomáš Dastlík, Marek Holý, Svatopluk Skopal, Carmen Mayerová a další. Ke kvalitě určitě přispěla i promyšlená scéna Davida Baziky a dalších tvůrců.

Přestože hra předpokládá alespoň základní znalost naší historie a některých jejích osobností, svou naléhavostí a uměleckým ztvárněním nás velmi zaujala a odnesli jsme si i z této kulturní akce bohatý zážitek.

Blížil se večer a s ním i náš odjezd vlakem zpět do Světlé nad Sázavou. Čtvrtek 22. února byl pro nás užitečně a příjemně strávený den.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace