Růst či nerůst - toť otázka

Netradiční odpovědi na tradiční otazníky dnešní doby

Agendy:
 
Informační portál , Sociální a zdravotní, Gymnázium, Umělecké a řemeslné, Výtvarné
Publikováno:
 
13.03.2024 08:06
Poslední úprava:
 
před 4 měsíci

Růst či nerůst – jasno v tom mají aktivisté z neziskové organizace Na Zemi, kteří před pár lety vytvořili tzv. Nerůstový tým. Svou vizi ekonomiky a společnosti, která umožní žít dobrý život všem uvnitř planetárních limitů, tedy společnosti, kde nikdo nemá příliš málo, zatímco jiní mají příliš mnoho, přijeli představit našim žákům v pátek 8. 3. 2024 dva zástupci tohoto týmu – Tadeáš Žďárský a Daniel Jařab.

V rámci dvou přednášek pro žáky třetích a čtvrtých ročníků představili pravidla fungování společnost kvality, ne kvantity. Takové společnosti, která by nahradila kvantitativní zaměření a neustálý tlak na vyšší produktivitu a spotřebu a umožnila zaměření na kvalitu těch aspektů života, které skutečně zvyšují spokojenost – mezilidské vztahy, volný čas, péči o své zdraví a okolí nebo vyšší míru demokratického zapojení do chodu společnosti. Představili nám jednotlivé pilíře Nerůstu, o které by se lidská společnost v budoucnu měla opírat, i příklady ze světa, kde již některé prvky „balíčku“ nerůstových opatření s úspěchem zkouší. Do cíle je však pořád hodně daleko.

Pokud Vás tyto myšlenky zaujaly, více najdete na webových stránkách Nerůstového týmu: https://nerust.cz/

Obrázek: zdroj Nerust.cz


Mgr. Eva Bernadová

Učitelka biologie, matematiky a hudební výchovy

Koordinátor environmentální výchovy

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace