Karikatura v soše s Markem Škubalem

Workshop v rámci programu Odborník z praxe

Agendy:
 
Informační portál , Výtvarné
Publikováno:
 
30.01.2024 19:34
Poslední úprava:
 
před 5 měsíci

Během posledních lednových dnů připravil Marek Škubal pro studentky ateliéru kamenosochařství – zaměření architektura staveb v zahradách a parcích workshop na téma karikatura v soše.

Na začátek nás pan Škubal seznámil s problematikou karikatury a jejího historického vývoje. Do dnešních dnů se nám dochovaly například karikatury z dob křesťanské reformace, kdy obě se strany navzájem znázorňovaly jako ďáblovy loutky či nástroje. Kdo je obeznámen s uměním 19 století, tomu jistě jméno Honoré Damier nebude neznámé, především jeho politické karikatury z francouzského Parlamentu jsou velmi pozoruhodné. Věděli jste, že František Kupka se také zabýval karikaturou? Pro anarchistický časopis vytvářel společenské karikatury, které jsou i dnes stále aktuální.

V sochařství je karikatura bohužel ne tak rozšířená jako v kresbě či grafice, ale i tady se najdou výjimky. Například již zmíněný Honoré Daumier si ke svým kresbám pořizoval modelované skici. Pomyslným králem sochařské karikatury je Jean–Pierre Dantan, odlitek jeho soch nám pan Škubal přinesl fyzicky na ukázku. Po úvodní přednášce jsme se pustili do přípravných skic. U karikatury musíte vystihnout charakteristický rys dané osoby a ten buď umocnit anebo potlačit, ale i přes tuto deformaci musí být jasné, o koho se jedná, a také je nutné zachovat základní proporce. Studentky si buď vytvářely karikatury samy sebe za pomoci zrcadla anebo samy navzájem, snad to neohrozí jejich přátelství.

Výsledné karikaturní plastiky ještě čeká několikatýdenní vysychání a poté výpal v peci. Už se nemůžeme dočkat konečného výsledku.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace