Exkurze do Pardubic

Návštěva nově otevřených prostor Automatických mlýnů

Agendy:
 
Informační portál , Umělecké a řemeslné, Výtvarné
Publikováno:
 
09.01.2024 12:22
Poslední úprava:
 
před 6 měsíci

Počátkem prosince jsme vypravili autobus plný studentů do města Pardubice. Naším cílem se stala nově otevřená, konkrétně 29. 9. 2023, kulturní platforma Automatických mlýnů, konkrétně Gočárova galerie a galerie Gampa. Nutno podotknout, že zde nikdo z nás nikdy nebyl. Proto krycí název „AKCE VABANK“.

Přečtěte si tedy stručný záznam a částečně i recenzi jedné z osob, tedy mé maličkosti, a na konci se může každý rozhodnout, zda jsme vyhráli.

V budovách mlýnů jsou rozlehlé a rozmanitě využívané prostory. Našly zde své místo již zmíněné galerie a jejich depozit, ale také kavárna či ateliéry a místo pro workshopy. Exteriér budov a jejich blízké okolí je přizpůsobeno k setkávání lidí, ať už v podobě trhů, divadelních, hudebních nebo jiných vystoupení a veřejných programů.

Už zpočátku zaujme návštěvníka velkorysý prostor před samotným vstupem do budov. Ty jsou velmi citlivě zrekonstruovány. Využívány jsou materiály jako cihly, beton, sklo, železo v surové podobě. Občas lze narazit na motor, komíny… a podobné reálné připomínky původního účelu budovy.

Gočárova galerie představuje novou stálou expozici s názvem Transmise. Jedná se o díla vybraných umělců 20. století. Zde pro nás byla připravená komentovaná prohlídka zaměřená na téma krajiny v obrazech. Reflektovala přístupy k tvorbě od realistické malby přes stylizaci až k abstrakci. Lektorkám se podařilo vytvořit i příjemný meditativní okamžik zastavení s hudebním podkresem.

Po zážitku s krajinnou tvorbou jsme měli všichni prostor pro vlastní tvorbu v podobě koláží.

Galerie Gampa vsadila na současné umělce. Výstava nemá společné téma, sjednocují ji samotní autoři, kteří aktivně podporovali kulturní činnost v budovách mlýna již dlouho před jejich oficiálním otevřením. Současná expozice je kombinací site specific instalací a objektů.

Prohlídka samotných děl byla příjemným, ač poměrně krátkým zážitkem (fotografie opravdu zkreslují). Zde však musím zmínit všeobecné negativní hodnocení naší mladé průvodkyně, která rozhodně podcenila přípravu na tlupu středoškoláků. Tam, kde mělo dojít k pochopení, nastal chaos a rozpaky. I špatná zkušenost může být však ku prospěchu. Studenti byli svědkem toho, že na prezentaci a rozhovorech o tvorbě v současnosti opravdu záleží.

Vzhledem k velikosti naší skupiny jsme byli nuceni se rozdělit napůl a absolvovat obě prohlídky „na střídačku“ s krátkými pauzami. Všichni pak po společném programu měli ještě možnost volné prohlídky v obou galeriích.

Pro potenciální návštěvníky galerií v Pardubicích bych ještě doporučila návštěvu Domu U Jonáše, který je součástí Gočárovy galerie, avšak už mimo náš společný časový rozsah se studenty. Aktuálně probíhá výstava Nadchnout ilustrací, která obsahuje knihy a projekty ateliéru Renáty Fučíkové z Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni. Pokud se necháte zlákat vizuálně nenápadným plakátem, stejně jako my učitelé v době rozchodu, rozhodně budete odcházet povzneseni na duchu. Čeká Vás řada místností v několika patrech zaplněných detailně propracovanými ilustracemi s velice pestrou tematikou.

Nakonec si z Pardubic odnesl každý něco jiného – ohromné plyšové husy z trhů, plné či prázdné břicho, zmrzlé nohy, únavu, nové impulsy k tvorbě, bižuterii, vzpomínky, pocit příjemně či zbytečně stráveného času…

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace