Soudní jednání a návštěva Galerie výtvarného umění

Pestrá exkurze třídy III.V do Havlíčkova Brodu

Agendy:
 
Informační portál , Výtvarné
Publikováno:
 
28.12.2023 10:45
Poslední úprava:
 
před 6 měsíci

Dne 12. 12. 2023 se vydali studenti třídy III.V do Havlíčkova Brodu, kde se zúčastnili na okresním soudu trestního řízení. Nejprve prošli bezpečnostní kontrolou, aby mohli být vpuštěni do jednací síně. Předmětem trestního řízení byl proces s občanem cizí státní příslušnosti, který byl obviněn a následně obžalován ze spáchání trestného činu ublížení na zdraví s následkem smrti. Šlo o dopravní nehodu. Cizince přivedla eskorta z vazební věznice. Obžalovaný byl vyslechnut, a protože nerozuměl českému jazyku, celému soudnímu jednání byl přítomen tlumočník, který obžalovanému tlumočil průběh jednání do jeho mateřského jazyka a jeho výpověď do jazyka českého. Ve své výpovědi obžalovaný detailně popisoval okolnosti dopravní nehody. K celému případu byl vypracován znalecký posudek a znalec podal před soudem znalecký posudek. Obžalovaný se v průběhu řízení mohl radit se svým obhájcem. Celé soudní jednání probíhalo před senátem. Státní zástupce navrhoval nepodmíněný trest odnětí svobody ve věznici s ostrahou. Soud nakonec po zvážení všech okolností vynesl rozsudek, kterým obžalovanému uložil podmíněný trest odnětí svobody v délce trvání 18 měsíců a zákaz činnosti řízení motorových vozidel na 6 let. Žáci se přesvědčili, jak málo stačí k vážné dopravní nehodě s fatálními následky.

Odpoledne studenti navštívili Galerii výtvarného umění, kde probíhala výstava obrazů Zdenky Braunerové, která se jako jedna z mála žen dokázala na přelomu 19. a 20. století prosadit jako samostatná profesionální umělkyně. Dílo Zdenky Braunerové je může inspirovat v jejich umělecké práci.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace