Advent v Drážďanech

Mikulášský zájezd k saským sousedům

Agendy:
 
Informační portál , Sociální a zdravotní, Gymnázium, Umělecké a řemeslné, Vyšší odborná škola, Výtvarné
Publikováno:
 
14.12.2023 12:48
Poslední úprava:
 
před 7 měsíci

Ve středu 6.12. 2023 proběhl letošní už třetí adventní zájezd. Cílem byly saské Drážďany, kam v předvánočním období míříme každým rokem. Proto i program už má stálou podobu, mění se jen počasí.

To letošní příjemné nebylo, ale co čekat v prosinci? Po dojezdu do cíle jsme absolvovali krátkou procházku historickým centrem. Od Semperovy opery jsme pokračovali k Hofkirche. V této největší saské sakrální stavbě zaujal nejen interiér, ale i malá nástěnka, kam bylo možné umístit přáníčko napsané na hvězdičku. Někteří z našich studentů této nabídce neodolali. Na vnější zdi Rezidenčního zámku v centru Altstadtu jsme mohli obdivovat Knížecí průvod, tedy asi sto metrů dlouhý reliéf z míšeňského porcelánu vypodobňující panovníky rodu Wettinů. Za chvíli už jsme stáli před protestantským kostelem Frauenkirche, kde jsme si připomněli pohnutou historii bombardování města v únoru 1945. Odtud jsme se podél Brühlovy terasy vrátili ke komplexu Zwingeru, kde jsme měli objednanou prohlídku Galerie starých mistrů. Před vstupem jsme ještě nahlédli do nádvoří, které ale nabídlo jen pohled na staveniště, protože prostor se rekonstruuje.

V galerii jsme strávili asi dvě hodiny, každý se studentů si vybral sály, které chce navštívit, mnozí procházeli místnostmi s mobilem v ruce a pořizovali si fotografie uměleckých děl. Jiné jsme potkávali i na čalouněných lavicích, kde dočerpávali energii. Odpolední program už strávil každý po svém. Většina vyrazila na adventní trhy, které jsou v centru Drážďan opravdu na každém kroku. Před odjezdem domů nám několik účastníků trochu zabrnkalo na nervy. Na město už padala tma, ale na místě srazu u sochy stojícího Luthera tři z našich svěřenců chyběli. Naštěstí nebyli daleko – jen na sousedním náměstí u jezdecké sochy Augusta Silného. Pro někoho je zřejmě socha jako socha.

Domů jsme dorazili bez komplikací. To už se docela rozpršelo, ale ve vyhřátém autobusu nám to bylo jedno. Kolem osmé večer jsme se dostali do Světlé, trochu utahaní, ale jinak spokojení.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace