Vánoční výlet za uměním

Agendy:
 
Informační portál , Výtvarné
Publikováno:
 
14.12.2023 09:47
Poslední úprava:
 
před 7 měsíci

Týden před Vánocemi se naši studenti 1.V s jejich třídním učitelem Michaelem Franče vydali na výlet za uměním napříč pražskými galeriemi a muzei. Na výletě je doprovodili řemeslné a výtvarné obory keramiky společně s Petrou Sedlmajerovou a asistentkou Monikou Kasalovou.

Odjezd byl naplánovaný na brzké ranní hodiny, tak aby naši studenti stihli vidět co nejvíc z pražských památek. Naštěstí první ročník výtvarníků je dochvilný, a tak nebyl problém stihnout vlak, nakoupit lístky a bezpečně se vydat na cestu do Prahy. Po příjezdu na Hlavní nádraží v Praze jsme se vydali na krátkou architektonickou procházku.

Cesta nás zavedla nejprve k Jeruzalémské synagoze, která je vystavena v maurském slohu (datum dokončení 1906), a následně kolem Jindřišské věže k Obecnímu domu. Ten je vystavěn ve stylu secesním (stavba započala v roce 1905 a byla dokončena v roce 1911). Pokračovali jsme přes brutalistní obchodní dům Kotva až ke kubistickému Domu U Černé Matky Boží. Zde stavba byla uskutečněna 1911–1912. Studenti tak mohli pozorovat různé architektonické slohy přelomu století. Každý ze slohů byl zcela jiný, a přesto měly společné období vzniku.

Po architektonické procházce nás čekala výstava v gotickém Domě U Kamenného zvonu. Tam je v současnosti k vidění výstava Myslet filmem. „Film je forma, která myslí,“poznamenal již režisér Jean-Luc Godard. Skladba obrazů a zvuků dokáže formulovat určité ideje, ale také reflektovat materiální, formální a narativní prvky, jež filmové médium utvářejí. Výstavní a publikační projekt Myslet filmem se zaměřuje na způsoby, jakými současné audiovizuální umění filmovou řeč nejen posouvá, ale i navrací k jejím kořenům. Zdroj: GHMP

Po zhlédnutí výstavy studenti dostali rozchod na oběd na Staroměstském náměstí. Zde jsou tradiční vánoční trhy, a tak se mohli zapojit do vánočního hemžení.

Další cesta pak vedla do Rudolfina. Zde studenti mohou obdivovat jak architekturu Josefa Zítka, tak současnou výstavu CO-EXTENSIVE. Ta vychází především ze dvou momentů: prvním je konstatování, že obrazy tvoří trvalou součást každodenní zkušenosti světa. Druhý moment je zakotven v akademické perspektivě.
Poslední poznávací cesta pak vedla do UMPRUM muzea. Zde prváci navštívili stálou expozici Plejády skla a následně výstavy týkající se stálých sbírek (design, užité umění, řemeslo, malířství a socha).

Celodenní výlet se prvním ročníkům vydařil na jedničku, a to včetně o počasí. Slunce svítilo, a tak i v tomto předvánočním počasí studenti často oddhodili své bundy. Po celém dnu už sice na tvářích byla vidět únava, ale zážitky tuto skutečnost přebily.

Foto: Monika Kasalová a Michael Franče

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace