Třebíč a její památky

Studenti poznávali národní kulturní bohatství zapsané na seznamu UNESCO

Agendy:
 
Informační portál , Umělecké a řemeslné, Výtvarné
Publikováno:
 
09.12.2023 23:00
Poslední úprava:
 
před 7 měsíci

Dne 28.11.2023 třída 3.SV absolvovala plánovanou exkurzi za třebíčskými památkami. Mezi nejvzácnější patří bazilika sv. Prokopa, která je skvostem církevní architektury. V roce 2003 byla zapsána na seznam UNESCO. Bazilika patří ke klenotům středověkého stavitelství ve světovém měřítku, byla postavena v románském slohu s prvky gotiky a přestavěna Františkem Maxmiliánem Kaňkou v době baroka. K nejcennějším součástem kostela patří chrámová předsíň, gotická malířská výzdoba a krypta – jedna z největších na našem území.

Po prohlídce s průvodkyní se třída vydala za další významnou památkou na seznamu UNESCA – do židovské čtvrti. Židovská komunita byla s městem Třebíč spjata již od středověku, vzniklo zde ghetto s unikátním židovským hřbitovem, synagogou a dalšími památkami. Celou židovskou čtvrtí třídu provedla třebíčská rodačka, patriotka města a spolužačka studentů Barbora Chmelová. Tímto jí za celou prohlídku děkujeme.

Přestože na cestování nebylo zcela ideální počasí, tak se exkurze vydařila a studenti si do své mozaiky informací mohli přidat další dílek o úžasném kulturním bohatství naší země.

Foto Petr Vampola

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace