Listopadové přednášky o dobrovolnictví

Jiné formy vzdělávání pro gymnaziální a sociální obory

Agendy:
 
Informační portál , Sociální a zdravotní, Gymnázium
Publikováno:
 
27.11.2023 10:38
Poslední úprava:
 
před 7 měsíci

Během listopadu naši Akademii navštívila Ludmila Nenadálová, DiS., koordinátorka dobrovolníků z organizace FOKUS Vysočina, z. ú., aby našim žákům představila dobrovolnictví. Na toto téma se uskutečnily celkem tři přednášky, a to pro žáky prvního ročníku oboru Sociální činnost a pro žáky prvního a druhého ročníku oboru Gymnázium. Dozvěděli se, kdo může být dobrovolníkem, jak se jím stát, jakým činnostem se dobrovolníci mohou věnovat, proč je tato činnost bez nároku na finanční odměnu důležitá a jaké jiné benefity by mohli touto prospěšnou aktivitou získat. Zmíněn byl například dobrý pocit, navázání nových přátelství, získání nových zkušeností a dovedností, vyprofilovat se pro své budoucí pracovní uplatnění, ale i vyšší šance uspět v přijímacím řízení na vysokou školu či VOŠ humanitního směru.

Žáci během přednášky perfektně spolupracovali, odpovídali na dotazy koordinátorky, snažili se vymýšlet vhodné dobrovolnické činnosti pro různé cílové skupiny (děti, seniory, osoby se zdravotním postižením – tělesným, mentálním, duševním) i v rámci různých dobrovolnických oblastí (ekologické, humanitární, kulturní, zdravotnické a sociální).

Zaznělo také mnoho příkladů z praxe, které byly jistě inspirativní. Velice mě těší, že někteří žáci už za sebou mají úvodní schůzku s paní Nenadálovou, na které řekli své představy, kde by chtěli působit a pomáhat a jak si vlastní dobrovolnickou činnost představují, a nyní jsou jen krůček od toho se do dobrovolnických aktivit plně zapojit. Do dobrovolnictví se může zapojit třeba i Vy… V případě zájmu se obraťte na: FOKUS Vysočina, z.ú.

Dobrovolnické centrum v regionu Humpolec a Světlá nad Sázavou Ludmila Nenadálová, DiS.

koordinátorka dobrovolníků

e-mail: dc.humpolec@fokusvysocina.cz, ludmila.nenadalova@fokusvysocina.cz

telefon: +420 778 888 663

Na závěr mi dovolte můj oblíbený citát směřující k dobrovolnictví:
„Dobrovolníci nejsou placeni – ne proto, že jsou bezcenní, ale proto, že jsou k nezaplacení.“ (Mahátma Gándhí)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace