Vídeňská Albertina – tradiční exkurze za poznáním

První z letošních adventních zájezdů

Agendy:
 
Informační portál , Sociální a zdravotní, Gymnázium, Umělecké a řemeslné, Vyšší odborná škola, Výtvarné
Publikováno:
 
27.11.2023 09:40
Poslední úprava:
 
před 7 měsíci

Po mnoho let se žáci světelské Akademie se svými přáteli, rodinnými příslušníky a pedagogickým doprovodem vydávají do rakouské metropole, aby navštívili světoznámou galerii Albertina a nasáli předvánoční atmosféru na vánočních trzích.

Letos jsme jeli do Vídně již podruhé. Po úspěšném jarním velikonočním výletu nás čekaly nové výzvy. Zájem ze strany žáků byl tentokrát vskutku enormní. V úterý 21. 11. 2023 o půl sedmé ráno se tedy 44 šťastlivců s tříčlenným pedagogickým doprovodem vydalo za novými zážitky.

Po obvyklé kratší procházce centrem Vídně se účastníci zájezdu odebrali do již zmíněné Albertiny. Zde byla hlavní pozornost soustředěna na speciální výstavu Michelangelo a jeho následovníci. Organizátoři prezentují kresby nejen samotného Michelangela Buonarrotiho, ale také celé řady jeho následovníků či myšlenkových protivníků – Rafaela, Rubense, Rembrandta, Dürera, Schieleho a Klimta. 139 odhalených lidských těl vytváří specifické pojetí každého ze zmíněných umělců.

Další současnou výstavou je Realita a fikce. Zde si mohou návštěvníci prohlédnout díla provokativního Gottfrieda Helnweina, rakouského malíře a fotografa. Převládajícím motivem je bezbranné a zranitelné dítě, človíček ztělesňující psychologické a společenské úzkosti.

V Albertině má nyní svou expozici také Katharina Grosse, německá umělkyně žijící střídavě v Berlíně a na Novém Zélandu. Její prezentované umělecké dílo bylo vytvořeno přímo na místě ve Sloupové síni. Trojrozměrný obrazový svět v jejím podání zahrnuje stěny, strop i podlahu. Prizmatické barevné pruhy vytvořené průmyslovým rozprašovačem uchvacují svou silou.

Poslední výstava prezentuje dílo amerického fotografa Joela Sternfelda. Jeho velkoformátové barevné fotografie ze série American Prospects je zaměřena na vztah lidských bytostí k americké krajině.

Odpolední procházka po vídeňských vánočních trzích byla pro všechny zúčastněné příjemnou tečkou za pohodově stráveným dnem.

Už nyní projevuje řada žáků zájem o exkurzi do předvelikonoč­ní Vídně…

Foto Petr Vampola


Petr Vampola

Učitel českého, anglického a francouzského jazyka

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace