Nahlédnutí do Jedličkova ústavu a škol

Naši studenti na cestě za novými poznatky

Agendy:
 
Informační portál , Sociální a zdravotní
Publikováno:
 
13.11.2023 09:56
Poslední úprava:
 
před 8 měsíci

V úterý 7. 11. 2023 jsme s žáky třetího ročníku oboru Sociální činnost, žáky třetího ročníku Gymnázia s pedagogickým zaměřením a s částí Ošetřovatelů druhého a třetího ročníku navštívili pražský Jedličkův ústav. Mgr. Radek Musílek, který nás exkurzí provázel, představil zmíněnou organizaci, jež v letošním roce oslavila 110. výroční vzniku. Jedličkův ústav poskytuje školské a sociální služby mladým lidem s tělesným postižením po dobu jejich školní docházky a během přípravy na budoucí povolání. Dozvěděli jsme se mnoho zajímavých informací z historie zařízení, především o zakladateli a mecenáši MUDr. Rudolfu Jedličkovi. Prohlédli jsme si také výstavu fotek při příležitosti výročí a mohli tak vidět rozvoj organizace. Mgr. Musílek je absolventem Jedličkova ústavu a již 20 let zde učí. Přiblížil nám život člověka na vozíku, žákům odpovídal na všetečné otázky a dokonce jim ukázal i úpravu automobilu pro osoby s tělesným postižením.

Při prohlídce budovy jsme měli možnost nahlédnout do výuky třídy střední školy oboru Sociální činnost, žáci naší 3. E zjišťovali, zda se nějakým způsobem liší vyučované předměty, jak probíhá maturitní zkouška, odborné praxe apod. Dále jsme se přesunuli do budovy rehabilitace a dozvěděli se mnohé o ergoterapii, kompenzačních pomůckách, metodách práce s žáky. Navštívili jsme také tréninkové pracoviště pro lidi s tělesným postižením, a to kavárnu spolupracující s Jedličkovým ústavem – Klubová TaKavárna.

Věříme, že se jednalo o přínosnou exkurzi, která žákům rozšířila obzory v oblasti života lidí s tělesným postižením a případně dalším přidruženým postižením a třeba je nasměrovala i po budoucí profesní stránce.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace