Za barokními památkami Havlíčkova Brodu

Agendy:
 
Informační portál , Výtvarné
Publikováno:
 
03.11.2023 09:16
Poslední úprava:
 
před 8 měsíci

Třída 3. V zavítala do Havlíčkova Brodu, aby objevila místní krásy baroka a prohlédla si krajskou knihovnu.

V úterý 24. října 2023 jsme se vlakem dopravili do Havlíčkova Brodu. Tam jsme měli od 9,30 smluvenou prohlídku po místních barokních památkách. Využili jsme nabídky Muzea Vysočiny, které organizuje řadu podobných vzdělávacích akcí.

Mgr. Martin Firon nás přivítal před Havlíčkovým domem (sídlem muzea) a pak jsme se vydali na procházku obohacenou jeho zasvěceným a příjemným výkladem. Na Havlíčkově náměstí nám ukázal některé barokní štíty měšťanských domů a radnice, kašnu se sochou Tritona a Mariánský morový sloup, prvky baroka jsme nalezli i na kostele Nanebevzetí Panny Marie a hlavně v jeho útrobách. Zajímavou památkou je i kostel Nejsvětější Trojice. Naši komentovanou prohlídku jsme zakončili v klášteře svaté Rodiny s kaplí Božího hrobu, kde jsme si podrobně prohlédli jeho interiér a dozvěděli zajímavosti z jeho historie. Další zastávkou naší exkurze byla Krajská knihovna Vysočiny. Ocenili jsme její architekturu i účelné a moderní vybavení a seznámili se se všemi jejími odděleními.

Po krátkém rozchodu následovala cesta do domovů. Akce se vydařila. I když se chvílemi zdálo, že nás chce počasí potrápit, nakonec se umoudřilo.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace