Halloweenské netradiční dlabání dýní

Reliéfy lze vytvářet nejen na tradičních materiálech

Agendy:
 
Informační portál , Výtvarné
Publikováno:
 
26.10.2023 08:58
Poslední úprava:
 
před 8 měsíci

V předstihu, a to v úterý 24.10. se ateliér Výtvarného zpracování keramiky a porcelánu pustil do netradičního dlabání dýní. Jelikož studenti si během výuky musí osvojit nejednu výtvarnou techniku, tak nám Halloween přišel poměrně vhod. Proč nezkusit tvorbu reliéfu třeba na dužině dýní?

Studenti měli poměrně volnou ruku ve výběru motivu, avšak jedno pravidlo zde bylo, a to do dýně neprodlabat otvor skrz. Motivy byly kresleny na slupku dýně lihovými popisovači. Potom byla odňata tvrdá slupka a tvořen reliéf do 3cm. Samozřejmostí bylo předchozí vydlabání dýně, tak aby zde mohla být umístěna svíčka a dýně se kazila pomaleji. Oproti tradičnímu dlabání dýní, kde jsou vytvořeny jen otvory, tento vrstvený reliéf vyniká právě v prosvícení a tedy i nočních hodinách. Tvorba a prosvícení takto dlabaných dýní je zásadní také pro porcelánovou tvorbu. Studenti se ve vyšších ročnících setkají s technikou litofánu – prosvěcování porcelánu v reliéfu.

Tvorba jednoho reliéfu je pak záležitostí 4–5 hodin, když nepočítáme přípravu a vymýšlení daného motivu. Pokud vás projekt studentů a jejich vyučujícího Michaela Franče bude zajímat, můžete se přijít osobně podívat, nejlépe však ve večerních hodinách před budovu keramiky, kde jsou vytvořené dýně umístěné.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace