Odborník z praxe - Ľubomír Ontkóc

Studenti zkoušeli, co vše lze vypálit v keramické peci

Agendy:
 
Informační portál , Výtvarné
Publikováno:
 
26.10.2023 08:43
Poslední úprava:
 
před 8 měsíci

Během dvou říjnových týdnů ateliér Výtvarného zpracování keramiky a porcelánu navštívil odborník z praxe Ľubomír Ontkóc. Ten přijel z Prahy na pozvání vedoucího ateliéru Michaela Franče. V Praze pracuje ve vlastním ateliéru pod značkou Křák a také tvoří pod vlastním jménem. Jeho práce jsou k vidění na www.ontkoc.sk a na @lubomirontkoc. Ve své praxi se věnuje tvorbě v porcelánu, formám a experimentálním glazurám z místních hornin. Právě poslední jmenované technologii se studenti věnovali.

První týden 18.10. si odborník nejprve přichystal krátkou, avšak zajímavou a motivující přednášku na téma tavení hornin a jejich využití ve vlastní tvorbě. Studenti se následně teple oblékli a vyrazili mimo školní areál sbírat vzorky hornin, zemin, jílu a jiného materiálu vhodného na tavení v keramické peci. Naštěstí po mrazivém ránu nám na cestu svítilo slunce. Cesta vedla do geologicky zajímavé lokace obsahující granity a žuly. Po sběru vzorků jsme se opět vrátili do školy, kde všichni vzorky zpracovali. Pro drcení jsme využili nové třecí misky a hmoždíře zakoupené z programu Šablony I. OP JAK, z kterého je placený i celý projekt odborníků z praxe na středních školách. Všechny vzorky pak byly nanášeny na porcelánové destičky a páleny na 1220°C.

Následující týden 25.10. se studenti věnovali rozšifrování vzorků. Ty u všech dopadly rozdílně. Samotní studenti z výsledků byli nadšeni. Po diskusi, co mohlo způsobit dané tavení, rozklad či deformace hornin, následovala opět praxe, tentokrát míchání glazur z keramických hmot a jílu.

Celkově se projekt podařil a studenti se dozvěděli mnoho hodnotných informacích o tavení glazur, hornin a jílu a o tom, jak je následně použít v keramické praxi a jak docílit co nejlepších výsledků.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace