Za kulturou na Moravu

Až se z toho musíme jít odlít

Agendy:
 
Informační portál , Výtvarné
Publikováno:
 
26.10.2023 08:40
Poslední úprava:
 
před 8 měsíci

výstava Evy Kmentové a několik dalších neméně zajímavých výstav v Brně

Ještě před nástupem podzimních prázdnin, a to v úterý 24. října 2023 vyrazily studentky oboru Zahradní architektura na výstavy do Brna. Naším hlavním cílem byla retrospektivní výstava české sochařky Evy Kmentové, ale i další výstavy současných umělců v prostorech TIC Brno a v Domě pánů z Kunštátu, které v nás zanechaly srovnatelnou odezvu.

Sochařka Eva Kmentová pracovala s principy odlévání částí lidského těla. Nejednalo se vždy o její vlastní tělo, ale pracovala taktéž s těly jejích blízkých nebo i náhodných návštěvníků výstav. Občas můžeme v díle rozpoznat pouze strukturu kůže či její záhyby, jindy vidíme konkrétní části těla. Záznam pomíjivého okamžiku. Během výstavy studentky již přišly s nápady, jak tuto techniku aplikovat i do jejich projektů, takže v listopadu máme o zábavu postaráno.

Další zastávkou byly galerie v prostorech TIC Brno, a to Galerie mladých a Galerie U Dobrého pastýře. Výstava s názvem „Most Cultivated Public Toilet“ je určitým dialogem mezi umělkyní Magdalénou Šimurdovou a kurátorkou Viktórií Citrákovou. Poté jsme se přesunuly o patro výš na výstavu s podtitulem „V kůži pomalu vařené žáby“ – tak definují svou pozici současní umělci, kteří se narodili do doby klimatické změny a kteří vyjadřují svou deziluzi a následné přehodnocování našich zdánlivě neměnných hodnot humanismu.

Tečkou na našem pomyslném dortu byla výstava s názvem „Když jednoho podzimního rána studující“ v Galerii 99. Cílem tohoto projektu je určitá nutnost revidovat umělecké vzdělávání jakou součást širších politických proměn. Projekt vznikl k třicetiletému výročí Fakulty VUT v Brně, a i když se tento cíl může zdá ne tak zajímavý, tak nás výstava velice oslovila. Nejvíce nás zaujal i časově zdržel trenažér pedagogických me­tod.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace