Z Poslanecké sněmovny PČR do muzea (a domů)

Exkurze 3.E do hlavního města

Agendy:
 
Informační portál , Sociální a zdravotní
Publikováno:
 
25.10.2023 09:53
Poslední úprava:
 
před 8 měsíci

Ve čtvrtek 5. října 2023 se třída 3. E vypravila do Prahy prohlédnout si prostory Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky a Národního pedagogického muzea J. A. Komenského.

Protože nám přálo počasí, vydali jsme se od Hlavního nádraží na Malostranské náměstí pěšky. Po cestě jsme si prohlédli opravenou Jeruzalémskou synagogu, budovu České národní banky a orloj na Staroměstském náměstí. Samozřejmě že nemohlo chybět ani tradiční focení na Karlově mostě.

V Informační kanceláři Poslanecké sněmovny parlamentu ČR nás již očekával náš průvodce, který studentům nejdříve promítl dokument o vývoji českého parlamentarismu a následně nás dovedl do prostor PS. Po zevrubné bezpečnostní prohlídce jsme si již mohli prohlédnout poslanecký klub politické strany Piráti, v kuloáru před jednacím sálem jsme si prostudovali informační tabule o vývoji parlamentarismu v naší zemi, složení jednotlivých vlád a zasedací pořádek současné poslanecké sněmovny. Dále jsme si prohlédli barokní schodiště vedoucí do pracovny předsedy PS, které je vyzdobeno fotografiemi všech bývalých předsedů a předsedkyň PS a portrétem našeho prvního prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Jednací sál jsme si nejdříve prohlédli z galerie hostů a poté jsme do něj i vstoupili. Žáci si prohlédli hlasovací zařízení, zjistili, kde sedí jednotliví poslanci, a vyzkoušeli si, jaké to je stát za pultíkem mluvčího.

Po obědové pauze jsme zamířili do nedalekého Národního pedagogického muzea J. A. Komenského. Zde si studenti prohlédli expozici ODKAZ J. A. KOMENSKÉHO. TRADICE A VÝZVY ČESKÉ VZDĚLANOSTI EVROPĚ, která seznamuje s vývojem školství v českých zemích. Žáci dostali za úkol vypracovat otázky z pracovního sešitu. Studenti si také mohli vyzkoušet psaní husími brky a posedět si v dřevěných lavicích z počátku 20. století.

Návštěvu Prahy jsme si užili a večer jsme se vrátili unaveni, ale plní nových zážitků.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace