Design blok 2023 – inspirace pro mladé nadšence designu

Agendy:
 
Informační portál , Umělecké a řemeslné, Výtvarné
Publikováno:
 
19.10.2023 11:21
Poslední úprava:
 
před 9 měsíci

Ve středu 4. října 2023 měli žáci naší školy jedinečnou příležitost nahlédnout do světa designu na prestižní události známé jako Designblok. Veletržní palác a Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze se staly dějištěm této události, a to na celých pět dní. Naši žáci měli možnost prozkoumat expozice, které zahrnovaly široké spektrum designových směrů od nábytku až po módu.

Někteří byli fascinováni moderním minimalistickým stylem, zatímco jiní se zamilovali do tradičních řemesel a řemeslných technik. Designblok skutečně nabídl něco pro každého. Naši žáci měli možnost nejen obdivovat vystavené předměty, ale také diskutovat s designéry a umělci, kteří se podíleli na tvorbě těchto děl. Ve Veletržním paláci mezi designéry i osobitými značkami firem jsme si prohlédli díla našeho kolegy Vlastimila Šenkýře, který nám přiblížil námět a tvorbu svých vystavených artefaktů.

Pro studenty bylo zajímavé vidět i ročníkové práce vysokých uměleckých škol – např. ateliéry Sutnarky z Plzně, ateliér skla z Fakulty umění a designu v Ústí nad Labem, vysoké školy výtvarných umění v Bratislavě, Moholy-Nagy University of Art and Design, Budapešť. Vedle uměleckých škol byly zastoupené i technické univerzity (ČVUT) s designovými návrhy motocyklů, kol, lyží, elektrospotřebičů, stavebnic, apod. V přízemí se představily novinky českých i světových výrobců jako Lasvit, Rückl Crystal, Moser, Ineke Hans, Klimchi, Ravak spolupracujících se špičkovými designéry.

Velká část vystavovatelů se zaměřovala na znovuzpracování spotřebovaných materiálů, recyklaci a reuse. Vidět jsme mohli např. umělecké obrazy, hodiny z recyklovaného papíru, kartonu, obklady vyrobené z kávové sedliny nebo plastových kelímků, nádob či starých cihel a betonu. Někteří se zaměřili na používání přírodních materiálů při výrobě produktů, které lze snadněji odbourat, zrecyklovat, např. formy na foukání skla ze směsi hoblin, prorostlé lyceem – houbami. Řešily se možnosti oprav a znovuužití nábytku (výměna zničených dílů židle), spotřeba energie při výrobě např. porcelánu apod. Dále jsme se přesunuli do Uměleckoprůmys­lového muzea, kde bylo vystaveno 30 finálních děl soutěže diplomových prací a práce dalších designérských studií. Neotřelé nápady byly v různých materiálech od textilu přes kov, sklo, keramiku, dřevo až po umělou hmotu. Rozmanité byly jednotlivé prostory instalace, které mohly žákům nabídnout nápady na jejich vlastní budoucí instalace klauzurních nebo maturitních prací.

Návštěva Designbloku nejenže rozšířila obzory našich žáků v oblasti designu, ale také jim poskytla inspiraci a motivaci pro jejich vlastní tvůrčí úsilí.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace