Exkurze za historickými památkami Prahy

Agendy:
 
Informační portál , Umělecké a řemeslné, Výtvarné
Publikováno:
 
10.10.2023 09:18
Poslední úprava:
 
před 9 měsíci

Dne 25. září 2023 měli žáci uměleckořemeslných učebních oborů naší školy jedinečnou příležitost vidět a zažít bohatství kulturního dědictví, které Praha nabízí. Během exkurze jsme se vypravili za nejvýznamnějšími památkami starobylé Prahy, které tvoří základní kameny českého a evropského umění. Tyto znalosti žáci využijí u závěrečných zkoušek uměleckých oborů, nejen písemných, ale i ústních.

Exkurzi jsme započali výšlapem na návrší nad Královskou zahradou na Pražském hradě, kde stojí Belveder – letohrádek královny Anny. V blízkosti jsme si mohli prohlédnout zrekonstruovanou zpívající fontánu, která byla odlita též v době renesance. Nádherná terasa Belvederu nám pak nabídla úžasný výhled na Prahu. Byla to skvělá příležitost k tomu, abychom si vychutnali krásu pražského panoramatu a popsali jednotlivé části Pražského Hradu se slohovými obdobími.

Dále jsme prošli zahradami kolem Míčovny s renesančními sgrafity a zamířili k největšímu architektonickému skvostu Pražského hradu – chrámu sv. Víta. Největší pozornost jsme věnovali kapli sv. Václava, kde jsou uloženy vzácné relikvie českého patrona a korunovační klenoty. Zvenčí jsme neopomenuli prohlédnout si zlatou mozaiku Posledního soudu na jižní stěně chrámu a pak už jsme směřovali k Starému královskému paláci s Vladislavským sálem. Poté jsme zamířili k bazilice sv. Jiří, kde jsme si zopakovali architektonické a sochařské prvky románského slohu. Tady nás už čekal zasloužený odpočinek a občerstvení.

Matyášovou branou jsme opustili Pražský hrad a směřovali na Malostranské náměstí k největšímu baroknímu chrámu. Chrám sv. Mikuláše nás ohromil iluzivními freskovými malbami a bohatou sochařskou výzdobou. V patře chrámu jsme zhlédli Pašijový cyklus závěsných obrazů od Karla Škréty. Nezbytnou součástí naší exkurze byl Karlův most, který spojuje Malou Stranu se Starým Městem. Naši exkurzi jsme zakončili návštěvou Staroměstského náměstí, kde jsme obdivovali astronomické hodiny na Staroměstské radnici, Týnský chrám i Dům U Kamenného zvonu.

Příležitost vidět a prozkoumat takovéto umělecké poklady byla pro nás všechny neocenitelná. Doufáme, že se zase do Prahy za poznáváním dalšího uměleckého bohatství vrátíme, protože těch míst ke zkoumání je opravdu mnoho. Ještě bych chtěla na závěr poděkovat zúčastněným žákům za společně strávený den, který byl nejen vzdělávacím zážitkem, ale i pohodovým dnem plným kreativních nápadů. Lukáši, ten mikrofon mě fakt dostal; Lucko, fotíš skvěle; Adame, ta koruna ti opravdu sedla!

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace