Materiály a zařízení v technologii keramiky

Exkurze keramiků do Pavlova za odborníkem

Agendy:
 
Informační portál , Umělecké a řemeslné
Publikováno:
 
09.10.2023 07:40
Poslední úprava:
 
před 9 měsíci

Dne 20.9.2023 se nám podařilo zrealizovat ve spolupráci s Igorem Doležalem zajímavou exkurzi. Vyrazili jsme do 10 km vzdáleného Pavlova, do statku č.p. 47, kde se dějí pro nás keramiky opravdu zajímavé věci. Studenti zde dostali vydatnou přednášku o keramických surovinách, které se používají do glazur. Dozvěděli se něco o jejich původu, nalezištích surovin a jejich funkci v glazuře. Mohli si prohlédnout materiály v jejich surové formě, surovinu v různém stádiu mletí a konečně surovinu přetavenou v keramické peci.

Dále následovala prohlídka laboratorního zařízení keramické dílny a strojů pro drcení, mísení a mletí surovin. Na závěr exkurze se žáci seznámili s konstrukcemi keramických pecí na dřevo a jejich vlivem na konečnou vizáž výrobků. Své individuální poznatky z přednášky si zaznamenávali do speciálních formulářů, které se stanou součástí jejich sešitů. Exkurze se zúčastnily 1. a 2. ročníky keramických maturitních oborů v rámci výuky technologie keramiky.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace